Čtvrtek, 28. března 2024

Velkochov krokodýlů se potýká s problémy

Velkochov krokodýlů se potýká s problémy

Stavební povolení pro agroturistický areál ve Velkém Karlově je stále v nedohlednu

Stavební povolení pro agroturistický areál ve Velkém Karlově, jehož významnou součástí má být i velkochov krokodýlů, je v nedohlednu. Děti Země podaly nyní stavebnímu úřadu v Jaroslavicích návrh na zastavení stavebního řízení. Investor, kterým je v místě známá firma Agrodružstvo Jevišovice, totiž za celý rok nedokázal předložit dokumentaci staveb tvořících agroturistický areál.

Již v procesu posuzování vlivů záměru na životní prostředí byla zřetelně stanovena podmínka, že všechny stavby areálu musí být ve stavebním řízení projednávány jako jeden celek. Stavební řízení však běží již rok a Agrodružstvo Jevišovice dokázalo předložit dokumentaci pouze pro jeden z asi deseti hlavních objektů areálu – krokodýlí farmu.

Průběh stavebního řízení navozuje dojem, že investor nedokáže zpracovat projekt pro stavební řízení. Spíše se ale potvrzuje předpoklad, že firma chce postavit pouze velkochov krokodýlů a agroturistický areál byl jen zástěrka,“ komentuje vývoj kauzy Martin Hyťha z Dětí Země, který případ sleduje.

Stavební úřad sice v červnu vydal stavební povolení pro samotnou krokodýlí farmu, krajský úřad jej ale o 4 měsíce později zrušil. V novém projednání investor doplnil pouze požární zprávu týkající se objektu pro chov krokodýlů, žádné další podklady nedodal. „Dle našeho názoru by bylo nyní na místě řízení zastavit či alespoň přerušit, protože nové stavební povolení by v žádném případě nemohlo obstát,“ uzavírá Hyťha.

Projekt velkokapacitního chovu až 800 krokodýlů je již od roku 2006 kritizován řadou občanských sdružení, neboť plánovaný způsob jejich chovu a také zabíjení kvůli kůži na luxusní oděvy a maso do drahých restaurací považují za krajně neetický.

Kontakty:

·     Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Více viz také:

Společná tisková zpráva Dětí Země a Nesehnutí ze dne 15.10.2008:

Provozy a záměry Agrodružstva Jevišovice: nezákonné a škodlivé www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů