Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha 6 nemyslí obnovu parku v Thákurově ulici příliš vážně

Praha 6 nemyslí obnovu parku v Thákurově ulici příliš vážně

Občanské sdružení se odvolalo proti povolení ke kácení v Thákurově – náhradní výsadba je nedostatečná

 

PRAHA – Na první pohled to vypadá jako velký úspěch. Namísto plánované holoseče celého parku v Thákurově ulici povolila radnice Prahy 6 Technické správě komunikací pokácet jen tři stromy. Jenže podle odborných posudků by nemusely padnout ani ty. Radnice navíc nevyužila svého práva a nechce nařídit náhradní výsadbu stromů, které byly z aleje vykáceny dříve. Stromy jsou zanedbané a přímo mezi nimi parkují auta, která poškozují kmeny a kořeny. Společnost Šáreckého údolí se proto odvolala proti vydanému povolení a žádá přísnější postup.

 

„Radnice Prahy 6 deklarovala svůj zájem o zachování parku. Domnívali jsme se proto, že úřad nařídí výsadbu všech stromů, které v alejích v Thákurově ulici chybí. To se ale nestalo. Úřad svůj postup nedokázal ani obhájit. Vydané povolení je v rozporu se zákonem na ochranu přírody,“ vysvětlil důvod k podání odvolání Arniky Martin Skalský z Centra pro podporu občanů, který v řízení zastupuje Společnost Šáreckého údolí. O věci tak nyní bude rozhodovat odbor životního prostředí magistrátu.

 

Technická správa komunikací  (TSK) chtěla původně vykácet všech 31 stromů v parku s tím, že jsou ve špatném stavu. Praha 6 také plánovala zúžení parku a vytvoření nových parkovacích stání z jeho okrajů.

 

Vzniklo celkem sedm znaleckých posudků, které se vesměs (až na posudky zadané TSK) shodly na tom, že stromy mají vysokou hodnotu a kácet je by byla škoda. Odbor životního prostředí Prahy 6 nakonec povolil pokácet tři stromy. Znalci z Agentury ochrany přírody a krajiny přitom jejich hodnotu vyčíslili na 717 858 korun a doporučili pokácet jen jediný strom. V parku pak má být vysazeno šest nových lip.

 

„Náhradní výsadba šesti stromů nemůže nahradit ztrátu, k níž kácením tří vzrostlých lip dojde, navíc když v alejích chybí dvanáct stromů, které byly pokáceny v minulých letech, a správce parku místo nich nedosadil žádnou náhradu,“ upozorňuje mluvčí Arniky Zora Kasiková. „Jedinou příležitostí, kdy může úřad nařídit výsadbu stromů, je přitom chvíle, kdy se povoluje nějaké kácení. Praha 6 svou pravomoc nevyužila, a proto hrozí, že park bude stále nekompletní,“ uvedla Kasiková.

 

O park v Thákurově ulici se zajímá také Česká inspekce životního prostředí, která vede s Technickou správou komunikací sankční řízení za poškození stromů zanedbáním péče. Jako trest za poničení lip nemá padnout finanční pokuta, ale nařízení konkrétních opatření k zajištění dobrých životních podmínek pro všechny stromy v parku.

 

Pokud magistrát výhrady občanských sdružení uzná, vrátí se celá věc zpět na odbor životního prostředí Prahy 6. Petici proti kácení stromů v Thákurově ulici podpořilo více než patnáct set lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů