Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo vyhlásilo zakázku století

Ministerstvo vyhlásilo zakázku století
Ministerstvo financí na své centrální adrese zveřejnilo vyhlášení veřejné zakázky na komplexní odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací. Zájemci se mohou hlásit do 9. února 2009, informoval náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Podle návrhu schváleného vládou mají být zátěže za přibližně 115 miliard korun zlikvidovány v rámci jediné zakázky. Díky svému objemu je soutěž nazývána "zakázkou století".

Výběrové řízení bude probíhat ve dvou fázích. V prvním kole budou zájemci prokazovat schopnost zvládnout zakázku předložením dokumentů, jimiž budou dokládat reference, dostatečné zázemí, personální a technické vybavení, finanční garance a technické vybavení. Po splnění kvalifikačních předpokladů budou uchazečům zpřístupněny veškeré podrobné podklady k jednotlivým lokalitám, na jejichž základě pak předloží cenovou nabídku.

"Začátek druhého kola předpokládáme na přelomu března a dubna 2009, od jeho začátku poběží lhůta 120 dní na podání finální cenové nabídky. Jediným kritériem hodnocení bude nabídnutá výše ceny," doplnil Fuksa s tím, že následně ministerstvo financí předloží vládě návrh smlouvy s vítězem výběrového řízení, která rozhodne, zda bude smlouva uzavřena.

Česká pobočka organizace Transparency International v listopadu oznámila, že ministerstvo financí nerespektuje připomínky ministerstva životního prostředí, které se zakázky týkají. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) to odmítl s tím, že připomínky osobně řešil s ministrem životního prostředí za zelené Martinem Bursíkem.

Ekologické závazky státu, které mají být zahrnuty do výběrového řízení, vznikly před rokem 1992. Jejich odstranění v jedné zakázce má podle Kalouskova ministerstva přinést finanční úspory a zrychlení sanace ekologických škod.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů