Čtvrtek, 28. března 2024

RP Capital už CE Wood nechce

RP Capital už CE Wood nechce

- Lesnická firma CE Wood však na dodržení kupní smlouvy trvá

- Transakce se překvapivě účastnili i lidé ze Škody Holding

Společnost RP Capital, založená nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem, nečekaně vycouvala z koupě největší lesnické a dřevařské firmy CE Wood. Jde přitom o zdaleka největší transakci v oboru, v řádu miliard korun.

Není úplně vyloučeno, že za oznámením RP Capital je i záměr ještě o ceně CE Woodu licitovat. Nicméně Josef Brož, ředitel fondu RP Investors fond I, sdělil HN jednoznačně: "Akvizice společnosti CE Wood se neuskuteční. Při dolaďování smluvních kroků jsme narazili na nepřekonatelné rozpory, a fond proto nebude v transakci pokračovat. Právníci obou stran nyní hledají nejlepší řešení, jak se korektně vypořádat se situací."

Šéf CE Woodu Ivan Doubrava přitom tvrdí, že smlouva s RP Capital vypovězena není. "Podle nás je smlouva platná. Teď probíhá oceňování naší společnosti. Pokud fond RP Capital nechce dodržovat smlouvy, tak jeho zástupcům tu odvahu závidím. Možná je to odraz ekonomické krize, která dopadá i na investora," řekl Doubrava.

"Brigáda" ze Škodovky

Kdo stojí za společností RP Capital, respektive jejím fondem, není známo. Brož pouze už před časem prohlásil, že to určitě není sám Petr Kellner.

Podnikatel, který měl k transakci blízko, uvedl jinou spekulaci: "Za koupí CE Woodu ve skutečnosti stojí šéf firmy ČEZ Martin Roman."

To ovšem Roman odmítá. Připustil sice, že by například ČEZ mohl v budoucnu odebírat biomasu z CE Woodu. "Žádný vztah k RP Capital ale nemám," zdůraznil šéf ČEZ.

Spekulace vychází z toho, že Roman má velmi blízko k některým manažerům společnosti Škoda Holding. Před šesti lety byl coby ředitel u jejího prodeje. Škodu získala společnost Appian. Dodnes k Romanovým dobrým přátelům patří například Tomáš Krsek, místopředseda představenstva Škodovky. A právě lidé ze Škody se v transakci CE Woodu angažují.

Brož je členem představenstva Škody Holding. A transakci vyjednával i Krsek. "Jsem v té věci jako akviziční poradce. Ne pro Škodovku, ale pro RP Capital. Dělal jsem ve Škodovce většinu posledních akvizic, a tak jsem byl osloven, abych se na tom podílel," uvedl Krsek v nedávném rozhovoru s HN. "Proč bych zajímavou nabídku nemohl vzít, když mě baví," dodal na připomínku, že pro manažera v jeho pozici jde o velmi neobvyklou "brigádu".

"Samozřejmě, že se s Tomášem Krskem dobře známe, vždyť byl ve Škodě Holding mým spolupracovníkem. Každý ví, že jsem do ČEZ odcházel přímo ze Škody. Ale žádné vazby na Škodovku nemám," zdůraznil Roman, jeden z nejvlivnějších manažerů v zemi.

Jak dopadne arbitráž?

RP Capital ohlásil koupi 66 procent společnosti CE Wood letos v říjnu. "Zájem RP Capital dokazuje, že CE Wood má vynikající předpoklady pro další růst," chválil si tehdy šéf lesnické firmy Doubrava.

Dnes se zdá vše jinak. Ve hře však stále zůstává pro investory atraktivní záležitost: CE Wood vede se státem spory o zhruba pětimiliardové odškodné - státní podnik Lesy ČR firmu údajně poškodil při zadávání zakázek na lesnické práce. Součástí sporu jsou i dvě mezinárodní arbitráže.

"Jde o důležitou a složitou kauzu. Vytvořili jsme proto tentokrát jeden silný tým z lidí ministerstva financí i zemědělství," říká Radek Šnábl, jehož odbor na ministerstvu financí má arbitráže na starost. Ovšem podle informací HN z kuloárů ministerstva si stojí CE Wood přinejmenším v jedné z arbitráží "na výhru".

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů