Středa, 24. dubna 2024

Vyšla kniha o duchcovském pokladu v Lahošti

Vyšla kniha o duchcovském pokladu v Lahošti

Tento vhodný vánoční dárek lze zakoupit také v knihkupectví

V nakladatelství Společnosti přátel města Duchcova KAPUCÍN vyšla těsně před vánocemi kniha publicistky Věry Bartoškové „Duchcovský poklad v Lahošti“, která významně zaplňuje další nepříliš známá místa v severočeské historii, a to opomíjený vztah pokladu s mytologií Keltů.

Stostránková publikace bohatě vybavená barevnými ilustracemi a dokumentárními fotografiemi, graficky upravená výtvarnicí Lenkou Fischerovou, je vlastně první knihou o pokladu věnovanou široké veřejnosti.

Jeden z největších keltských nálezů byl objevený v roce 1882 v Obřím prameni v obci Lahošť na duchcovském valdštejnském panství. Do posvátného kotlíku vhodili naši prapředkové při obětním rituálu několik tisíc bronzových spon, náramků a prstenů a ten pak vhodili do mohutného vřídla. Buď si chtěli vodní božstvo naklonit v závažné životní situaci a nebo mu vyjádřit vděčnost.

Poklad se stal brzy po objevu základním kamenem pro rozbor keltského umění ve 4. století před n. l. V současné době je součástí expozic Národního muzea v Praze a prestižních muzeí Evropy a nechybí ani na žádné reprezentativní výstavě o keltském umění a kultuře u nás a v zahraničí.

Celá publikace je ovšem jedním pozoruhodným „příběhem mýtů a fakt“. Souvisí totiž s dramatickými okolnostmi na Teplicku, s první a jednou z  největších důlních katastrof v hnědouhelném revíru na dole Döllinger, se zmizením světoznámých teplických termálních pramenů a jejich hledáním, s novými významnými vědeckými objevy.

V současnosti je magické místo, kde vyvěralo na povrch horké obří vřídlo a v dávných dobách už využívané k blahodárným koupelím, významným regulačním centrem pro podzemní vody v regionu.

Celou publikací prolínají náznaky z keltské filosofie a kultury: pro Kelty je posvátno ve všem, co nás obklopuje, není rozdíl mezi bohem, lidmi a přírodou, druidové věřili, že svět je konečný a jednoho dne při katastrofě se lidem vymkne vláda nad živly a všechno bude zničeno ohněm a vodou.

Publikace o „duchcovském pokladu“ je možné si zakoupit v knihkupectvích v Duchcově, Teplicích, Ústí nad Labem nebo v nakladatelství Kapucín, nám. Legií 11, Duchcov, Věra Bartošková, mobil 604 814 664, verabar@volny.cz. Cena je 240 Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů