Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odpad z kuchyně nepatří do popelnice

Odpad z kuchyně nepatří do popelnice

Poplatek za likvidaci odpadu sice platí každý z nás bez ohledu na to, kolik zbytků vyprodukuje, to ovšem neznamená, že bychom měli s odpadem nakládat lehkovážně. Stále sílící ekologické povědomí a nutnost chovat se šetrně vůči životnímu prostředí by měl postupně přinutit každého z nás, aby naše domácnost produkovala nejen co nejméně odpadu, ale abychom ho také zcela samozřejmě třídili a šetrně likvidovali. Pro obyvatele rodinných domků se nabízí ideální možnost, jak se odpadu zbavit a zároveň prospět rostlinám na zahradě – kompostování.

Do kompostu lze v zásadě přidávat organické odpady všeho druhu z kuchyně i domácnosti. Zbytky masa a jídla lze kompostovat jen tehdy, když je chráníme před potkany a hromadíme je například v kompostérech, kde dojde k horké fázi (nad 50°C).
Slupky z jižního ovoce (pomeranče, grepy, banány, citróny) jsou snadno náchylné k plesnivění, a proto by se neměly používat ve větším množství ke kompostování. Občas se tvrdí, že slupky citrusového ovoce jsou ošetřeny silnými jedy, a proto nepatří do kompostu. Citrusové plody se převážně ošetřují organickými fungicidy, aby nebyly při transportu napadeny houbami. Tyto fungicidy se však při procesu kompostování bez problému rozkládají a po šesti týdnech kompostování už jsou zcela neznatelné.
Kávová sedlina a vylouhovaný čaj jsou oblíbenou potravou pro žížaly. Obsahují důležité živiny, draslík a hořčík. Vaječné skořápky působí vysokým obsahem vápníku proti okyselování kompostu. Těžko se rozkládají a je vhodné je předem rozdrtit.

Papír, lepenka a čistý starý papír patří do separovaného sběru, v omezené míře však na kompost patří. Například slupky z brambor zabalené do novinového papíru, například papírové ručníky z kuchyně či papírové kapesníky pomáhají vyrovnávat obsah vlhkosti kuchyňských odpadů a zlepšují strukturu kompostu.
Zbytky vlasů a vousů obsahují hodně dusíku a lze je dát přímo do kompostu. Popel ze dřeva je bohatý na rostlinné živiny a lze ho využít ke hnojení zahrady i jako výborný přídavek do kompostu.
Zásadně nevhodné ke kompostování je vše, co vadí procesu tlení, zejména cizorodé látky jako sklo, kovy, umělé hmoty všeho druhu a textilie, dále pak materiály, které vykazují nebo mohou vykazovat vyšší obsah škodlivých látek, jako například obsah sáčku z vysavačů, popel z briket a uhlí, barevné časopisy, smetky ze silnic, oleje, baterie, zbytky barev a laků, uhynulá zvířata, léky a pleny.

http://www.obydleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů