Pátek, 29. března 2024

Sanace náhodně objevené skládky u Řídké Blany na Českobudějovicku přijde na stovky milionů korun

Sanace náhodně objevené skládky u Řídké Blany na Českobudějovicku přijde na stovky milionů korun

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Možná až stovky milionů korun může stát sanace skládky u Řídké Blany na Českobudějovicku. Tu objevili nedávno zcela náhodou pracovníci Lesů ČR, když se jim v lese propadla kola traktoru.


Jak dnes řekl ředitel jihočeských Lesů ČR Radek Pomije, jde o naleziště dehtů, karcinogenních polycyklických aromatických uhlovodíků a fenolů. Jejich likvidace si vyžádá stovky milionů korun a s likvidací zamořeného území bude muset pomoct i Evropská unie.

„Netušili jsme o tak velké ekologické zátěži, na bývalou skládku odpadu jsme přišli až tehdy, kdy se nám při těžbě dřeva propadl traktor. Pak jsme zjistili, co za hrůzy se tu nachází,“ řekl Pomije.

I když na první pohled vypadá okolí jako les, ve skutečnosti je tu pod tenkým nánosem hlíny možná až třináct metrů hluboká vrstva ukrývající stovky tun převážně průmyslového odpadu. „Před desítkami let se zde těžil žáruvzdorný jíl a před listopadem 1989 sem zřejmě některý z podniků odpad navozil a oblast zamořil. Nebezpečí tu hrozí i návštěvníkům, kteří se mohou propadnout do zapáchajících jam,“ dodal ředitel.

Nejméně celý příští rok budou specializované firmy naleziště zkoumat a pak ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí a dalšími úřady problém řešit. Lesníci už nyní vědí, že o pomoc budou muset požádat minimálně kraj nebo stát, aby bylo možné s žádostí o dotaci k likvidaci jedů u EU uspět.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů