Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stovkám brazilských ochránců přírody hrozí smrt

Stovkám brazilských ochránců přírody hrozí smrt

Dvacet let po vraždě Chica Mendese, jedno z předních světových ochránců deštného lesa, dál hrozí násilná smrt stovkám brazilských aktivistů. Vyplývá to ze studie brazilské Katolické pozemkové komise (CPT), která bude v plném znění zveřejněna počátkem příštího roku.
Studie, z níž cituje britský The Guardian, přináší seznam více než 260 lidí, kteří riskují život tím, že bojují proti mocné koalici dřevařů, farmářů a chovatelů dobytka.
Na seznamu jsou například francouzský kněz Henri des Rosiers, který působí v amazonském městě Xinguara, kde bojuje proti otrocké práci. Na jeho hlavu byla podle policejních údajů vypsána odměna v přepočtu bezmála 400 tisíc korun. Hrozba smrti visí také nad Marií José Diasovou, odborovou aktivistkou z odlehlého městečka Rondon do Pará, či rakouským biskupem Erwinem Krautlerem, který je už dva roky pod neustálou policejní ochranou, protože ve své diecézi v Amazonii bojuje proti developerům a dětské prostituci.
Letos v únoru byl výstřelem do týla zavražděn jednapadesátiletý Francisco da Silva, předák hnutí amazonských bezzemků. Jeho jméno bylo v loňské zprávě CPT.
V pondělí by měl brazilský prezidenta Luiz Ignacio Lula da Silva v televizi uctít život a památku Chica Mendese, sběrače kaučuku, z něhož se stal legendární ochránce přírody. V prosinci 1988 byl zavražděn před svým domem a zatímco je i dvacet let po své smrti dál symbolem protestu, ochránci přírody a lidských práv jsou ohledně jeho skutečného odkazu rozděleni.
Letos v září z vládních údajů vyplynulo, že za předchozích dvanáct měsíců se odlesňování Amazonie zrychlilo o 64 procenta. A počátkem dubna se zjistilo, že bezmála tři tisíce hektarů pralesa bylo ilegálně vykáceno přímo v národní rezervaci nesoucí Mendesovo jméno. „Každý rok se v den výročí jeho smrti ptám sám sebe, jestli nezemře zbytečně. A ani po všech těch letech nemám jasnou odpověď,“ říká Alfredo Sirkis, Mendesův přítel a významný člen brazilské Strany zelených. „Nechci říct, že se za tu dobu nic nezměnilo k lepšímu, ale zároveň jsme svědky toho, že proces odlesňování pokračuje dál.“
Francisco Alves Mendes Filho se narodil v prosinci 1944 v odlehlém amazonském státě Acre a v devíti letech se podle tradice rodiny stal sběračem kaučuku. V polovině 80. let už ale vedl protesty proti místním dobytkářům a jejich ozbrojeným milicím, kteří chtěli vymýtit prales a vyhnat odtud sběrače. Díky svým vizionářským idejím se Chico Mendes rychle stal výstavním představitelem mezinárodního zeleného hnutí a jezdil i do USA, kde lobboval proti infrastrukturním projektům, které podle něho devastovaly Amazonii.
„Uměl mluvit se sběrači kaučuku uprostřed pralesa, stejně jako s technokratem Světové banky,“ říká Sirkis. Jeho vražda z něj udělala doma i ve světě ekomučedníka a vynesla problematiku ničení deštného lesa do popředí světového zájmu.
Krátce po jeho smrti brazilská vláda zahájila program „extravistických rezervací“, o nichž Mendes snil. Tyto rezervace jsou vlastně oblastmi deštného pralesa, v nichž si místní obyvatelé mohou vydělávat na živobytí a zároveň ochraňují přírodu. První takové rezervace o 11 milionech hektarů vznikla v roce 1990 a byla pojmenována právě po Mendesovi.

http://www.czechfp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů