Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

„Ano“ čtyřem větrným elektrárnám řekla většina obyvatel obce Lavičky na Velkomeziříčsku. Pro se v anketě vyslovily čtyři pětiny účastníků. Tamní si totiž myslí, že jim více škodí hluk z asi dvě stě metrů vzdálené dálnice D1. Zda se záměr firmy Wind Energy Systems CZ, tedy výstavba čtyř padesát devět metrů vysokých elektráren o výkonu tři sta třicet wattů, realizuje, není zatím jisté. Projekt totiž brzdí kraj, který prověřuje vliv „větrníků“ na životní prostředí. Pokud vrtule u Laviček vyrostou, budou od obce více než osm set metrů.

Ropu a plyn, ktoré Rusko vyťažilo v tomto roku, dokázali nahradiť nové potvrdené zásoby, uviedol ruský minister prírodných zdrojov Jurij Trutnev.
Rusko je najväčším svetovým producentom plynu a druhým najväčším producentom ropy na svete. Krajina objavila 500 miliónov ton nových zásob ropy a 650 miliárd kubických metrov plynu.
Rusko odhaduje svoju tohtoročnú ťažbu ropy na 485 až 488 miliónov ton, plynu do konca roka vyťaží približne 660 miliárd kubíkov.
Podľa Trutneva ruské spoločnosti objavili v období január až október tohto roka 513 ton geologických zlatých rezerv.

Podľa predstaviteľov Londýna budú od roku 2011 v anglickom hlavnom meste opäť jazdiť dvojposchodové autobusy, ktoré budú oproti tým posledným omnoho šetrnejšie k životnému prostrediu. Novú verziu jedného zo symbolov Londýna vytvorí po dizajnovej stránke automobilka Aston Martin v spolupráci s architektonickou spoločnosťou Foster and Partners.
Autobusy AEC Routemaster boli vyradené z bežnej prevádzky koncom roka 2005. Odvtedy slúžia výlučne ako turistická atrakcia. Londýnsky primátor Boris Johnson ale v rámci svojej kampane prisľúbil, že populárne červené dopravné prostriedky sa v uliciach britskej metropoly opäť objavia a zdá sa, že svoj sľub aj dodrží.

Společnost Dalkia Česká republika připravuje půlmiliardovou investici do modernizace Teplárny Přerov. Peníze vynaloží na výměnu vysokotlakého parního kotle. Nové zařízení bude mít lepší technologické i ekologické parametry než nynější, řekl mluvčí společnosti Milan Wagner. Dalkia vypsala v souvislosti s plánovanou investicí veřejnou obchodní soutěž. "Její vítěz by měl začít se zakázkou příští rok v září a dokončit ji v roce 2010. Vytápění domácností ani firem investice neohrozí, protože teplárna má více kotlů. Nové zařízení nahradí starý kotel z roku 1979," uvedl mluvčí.

Jeden dobrý skutek si na konci roku neodpustil starosta Jeseníku Petr Procházka (ODS). Vojenské veterány osvobodil od plateb za odpady. Členové Českého svazu bojovníků za svobodu z let 1939 až 1945 požádali starostu Jeseníku Petra Procházku, jestli by město nepřihlédlo k jejich stáří a tíživé situaci a neodpustilo jim platby za odpady. „Naše vyhláška nic takového neřeší. Proto jsem nechal zpracovat změnu vyhlášky. Jde spíše o gesto, kterým chceme říci, že si vážíme toho, že dokázali nasadit své životy,“ řekl Procházka. Český svaz bojovníků za svobodu má v Jeseníku posledních patnáct členů s průměrným věkem třiaosmdesát let. Nejmladšímu z nich je pětašedesát let a za druhé světové války prožil jako dítě nějaký čas v koncentračním táboře v Terezíně. „Kdysi legionáři dostávali trafiky, a to doslova, takže tento krok vnímám jako drobnost, která na poplatcích znamená pro město částku necelých pěti a půl tisíce korun,“ dodal Procházka.

 

 

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů