Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ústí 2009: Bez plateb za odpadky

Ústí 2009: Bez plateb za odpadky

Ústí nad Labem - Na obyvatele Ústí nad Labem čeká od nového roku řada významných změn. Nově ušetří 500 korun na ročním poplatku za svoz komunálního odpadu.

Naopak zaplatí více za vyšší daň z nemovitosti, ale také za elektřinu, teplo nebo vodu.

Po šestnácti letech se v krajské metropoli změní výše daně z nemovitosti. Zastupitelstvo města totiž zvedlo koeficient u stavebních pozemků, obytných bytů i nebytových prostor ze 3,5 na 4,5 bodu.

V praxi to znamená, že majitel bytu 3+1, který platil měsíčně asi 30 korun, po změně daně zaplatí přibližně 100 korun. U rodinného domku činila daň doposud 40 korun, po jejím zvýšení lidé uhradí 150 korun. Město tím ročně získá zhruba o 77 milionů korun více.

Novinkou je také vyhláška o čistotě a zeleni. Městští strážníci mohou od 1. ledna pokutovat lidi za odhození nedopalku cigarety, žvýkačky či zbytku potraviny. Sankci neuniknou ani majitelé psů, kteří neuklidí výkaly po svém domácím mazlíčkovi. Městská policie bude moci uložit na místě blokovou pokutu do 1000 korun.

Ústečané už nebudou v roce 2009 platit za svoz odpadu. Roční poplatek činil 500 korun.

„Pokud někteří občané neměli do konce roku 2008 poplatky zcela uhrazeny, budou dlužné částky vymáhány i nadále inkasním oddělením magistrátu. Některým občanům vznikl dluh i proto, že se jim poplatek navýšil až na trojnásobek z důvodu opožděné platby,“ uvedl mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.

Také podotkl, že občané, kteří doposud platili poplatek prostřednictvím trvalého příkazu, musí tento příkaz zrušit. „Pokud občané však platili poplatek prostřednictvím SIPO, tak nemusí pro zrušení plateb nic dělat,“ dodal mluvčí magistrátu.

V letošním roce zaplatí lidé v Ústí nad Labem za teplo v průměru o zhruba sedm procent více. Cena se v krajské metropoli ale liší podle toho, jestli domácnosti odebírají teplo od ústecké teplárny, z jiných společností či plynových kotelen. Kolik zaplatí za teplo obyvatelé Střekova, není ještě rozhodnuto.

Naopak v příštím roce se téměř nezmění cena za plyn. Lidé si však připlatí za elektřinu. Energetická společnost ČEZ ji navýší téměř o desetinu. Domácnosti, využívající elektrickou energii k ohřevu vody nebo vytápění, zaplatí až o 4100 korun více. Pro lidi, kteří elektřinu používají k běžnému odběru, tedy ke svícení a vaření, vzroste cena asi o 1000 korun.

Obyvatelé v Ústeckém kraji si připlatí také za vodné a stočné. Za krychlový metr zaplatí odběratelé 64,54 korun. V roce 2008 platili 60,32 korun za krychlový metr. „Nárůst ceny vody je způsoben výrazným nárůstem cen za energie, za nakupované suroviny, materiály a zařízení,“ uvedla mluvčí severočeské vodárenské společnosti Dagmar Haltmarová. Ve většině měst kraje poroste v roce 2009 také regulované nájemné.

 

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů