Pátek, 29. března 2024

Bursík: Plaťte 88 korun za létání

Bursík: Plaťte 88 korun za létání

Na včerejším jednání vlády se ministři pustili do neobvyklého sporu: o 88 korun. Předseda zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík přišel s plánem, aby kvůli českému předsednictví EU platili členové kabinetu tuto částku za každou služební cestu letadlem. Zaplatili by tím podle něj za škodu, kterou svým letem přírodě způsobí. Ministři ale návrh Bursíkovi otloukli o hlavu.

Sprška výtek byla taková, že Bursík radši svůj návrh stáhl, aniž o něm ministři vůbec hlasovali. "Znamenalo by to zvýšení administrativní zátěže. Navíc bez započítávání letů vládních speciálů to nemá cenu," reagoval ministr práce Petr Nečas.

Proti byl i lidovecký ministr místního rozvoje Jiří Čunek. "Pokud chceme ušetřit přírodu i peníze, měli bychom spíš omezit zbytečné cesty letadlem," řekl Čunek. Na ministerstvu si v tomto směru udělal pořádek už po svém nástupu do funkce. Všechny služební cesty schvaluje sám, a jak se pochlubil, desítky jich už škrtl.

Martin Bursík se ale nevzdává. Jeho ministerstvo chce dál jednotlivé ministry přemlouvat. "Nabízíme to ministrům na dobrovolné bázi," řekl mluvčí úřadu Jakub Kašpar. Šance na úspěch jsou ale malé. "Nepůjdeme do toho, určitě ne hned," říká ministr dopravy Aleš Řebíček.

Zelení ministři tak zůstanou v retušování své letecké ekologické stopy zřejmě sami. "V praxi to bude vypadat tak, že na konci června sečteme všechny lety a výslednou částku pošleme do speciálního fondu založeného Evropskou komisí," řekl Jakub Kašpar. Z fondu s názvem GCCA putují peníze na ekologické projekty v rozvojových zemích a ostrovních státech ohrožených změnou klimatu.

Peníze bude "platit" nejen ministr Bursík a jeho náměstci, ale i všichni podřízení úředníci, kteří kvůli předsednictví sednou do letadla. Kromě Bursíka bude opatření muset dodržovat i resort zelené ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové.

Jeden člověk podle ekologických propočtů na nejpoužívanější trase Praha - Brusel a zpět poškodí přírodu za osmdesát osm korun. Ve výpočtu je zahrnuta spotřeba letadla, průměrný počet pasažérů, množství vypuštěných škodlivin a aktuální cena emisní povolenky. Pokud by všichni ministři na Bursíkův plán kývli, českou státní pokladu by to za půl roku předsedání EU stálo podle jeho odhadů asi dva miliony korun.

Paradoxní je, že i bez předsednictví stát loni poslal do stejného fondu pět milionů korun jako dar.

Plán nevymyslel ministr Bursík sám. Ekologické stopy po svých předsednických letech mazali například Finové, Britové, Němci či Francouzi.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů