Čtvrtek, 28. března 2024

Do roku 2011 si svět zvolí sedm přírodních divů světa

Do roku 2011 si svět zvolí sedm přírodních divů světa

Ženeva - O zařazení mezi sedm přírodních divů světa se utkají s více než 200 dalšími místy v další fázi globální soutěže nejvyšší hora světa Mount Everest, národní park Grand Canyon či jezero Loch Ness. Informovala o tom Nadace New7Wonders se sídlem ve švýcarské Ženevě, která klání organizuje. Zveřejnila několik set národních návrhů, které vítězně vyšly z internetového hlasování za každou zemi. Z nich potom bude rovněž hlasováním veřejnosti po internetu během roku postupně vybráno sedm přírodních divů světa. Hlasovat lze do 7. července. Registrace na nadační webové stránce má zabránit lidem, aby hlasovali dvakrát.

Česko mezi nominovanými zatím neoficiálně zastupuje Pravčická brána v Národním parku České Švýcarsko, největší přirozená skalní brána v Evropě, Slovensko pak Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách.

Mezi 261 nominovanými ze 222 zemí jsou některé z nejproslulejších horských vrcholů, jezer a dalších přitažlivých míst, jako přes 2000 kilometrů dlouhý Velký bariérový útes na severovýchodě Austrálie či Niagarské vodopády. Mezi čtvrtfinalisty jsou i některá méně známá místa, jako vulkán Yasur na tichomořském ostrově Vanuatu či nigerijský Zuma Rock, gigantický monolit v centru této africké země.

Jezero Loch Ness
Jezero Loch Ness

Tým odborníků na přírodu v čele s bývalým šéfem Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Federikem Mayorem zredukuje v červenci seznam na 21 finalistů. Sedm vítězů pak vybere veřejnost v dalším kole hlasování, které potrvá do roku 2011, tentokrát prostřednictvím internetu, telefonicky a textovými zprávami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů