Pátek, 29. března 2024

Investor supermarketu ve Skutči stáhl žádost o kácení stromů

Investor supermarketu ve Skutči stáhl žádost o kácení stromů

SKUTEČ – Lepší dárek, něž jaký dostali k letošním Vánocům obyvatelé Skutče, si stěží mohli přát. Těsně před prosincovými svátky zastavil stavební úřad ve Skutči správní řízení o kácení stromů a keřů v Družstevní ulici. Jak se to podařilo? Společnost Agile, která chtěla na místě parku stavět supermarket, svou žádost stáhla. Pokusy o zástavbu zelené plochy to zbrzdí, i když zatím není zřejmé, zda jde o definitivní vítězství občanského sdružení Za zelenou Skuteč. Investor supermarketu může stále usilovat o získání územního rozhodnutí.
 
„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo dosáhnout alespoň částečného úspěchu. Nyní je jasné, že povolení ke kácení stromů, které náš městský úřad již jednou vydal, bylo protiprávní. Věříme, že se nám park podaří zachránit i před dalšími pokusy o kácení,“ komentovala rozhodnutí o zastavení řízení předsedkyně místního občanského sdružení Za zelenou Skuteč Miroslava Filipi.
 
Městský úřad ve Skutči vydal povolení ke kácení stromů v Družstevní ulici v lednu 2007. Občanské sdružení Za zelenou Skuteč se odvolalo ke Krajskému úřadu Pardubického kraje, který ovšem odvolání zamítl. Stížnost občanského sdružení odmítlo i Ministerstvo životního prostředí a občané se proto obrátili na Krajský soud v Hradci Králové. Ani tam neuspěli. Sdružení se pak odvolalo k Nejvyššímu správnímu soudu, který konečně způsobil zásadní přelom v kauze a dal občanům zapravdu.
 
„Jedním z klíčových argumentů soudu byl fakt, že investor supermarketu chtěl kácet stromy před tím, než získal územní rozhodnutí pro svou stavbu. Lze se proto obávat, že investor své plány zatím úplně nevzdal, a pokusí se nejprve získat povolení k umístění stavby. Pak by byl celý park opět v ohrožení,“ komentuje situaci Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika, které poskytuje skutečským občanům dlouhodobě pomoc. „Pokud by se ovšem místní lidé do kauzy vůbec nevložili, stromy by dnes již nestály,“ dodal Skalský.
 
Sdružení Za Zelenou Skuteč usiluje o záchranu parku v Družstevní ulici již dva roky. „Byla to náročná doba, ale rozhodně chceme pokračovat. Výsledek soudu nás ujistil v tom, že naše argumenty jsou správné,“ říká Hana Prášková z občanského sdružení. „V tomto roce se zaměříme na revitalizaci samotného parku. Myslíme si, že zelená plocha potřebuje dosadit nové stromy a upravit. Trváme na tom, že výstavba prodejny je na tomto místě zcela nevhodná,“ doplňuje Hana Prášková.

Společná tisková zpráva Občanského sdružení Za zelenou Skuteč
a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů