Čtvrtek, 25. dubna 2024

MŽP potvrdilo milionovou pokutu pro bioplynovou stanici v Karlově

MŽP potvrdilo milionovou pokutu pro bioplynovou stanici v Karlově
Velký Karlov (Znojemsko) 8. ledna (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí ve středu potvrdilo pětimilionovou pokutu pro provozovatele bioplynové stanice ve Velkém Karlově na Znojemsku. Pokutu uložila loni České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za to, že provozovatel neměl vyřízeno integrované povolení na provoz zařízení. ČTK to dnes řekl Oldřich Janeba z odboru vnějších vztahů ČIŽP.
    Provozovatel stanice, firma ZEVO, zatím rozhodnutí ministerstva neobdržela. "Nemůžeme se k tomu proto jakkoliv vyjádřit. Pokud naše odvolání ministerstvo zamítlo, tak se pravděpodobně obrátíme na soud. Pro nás by ta pokuta byla likvidační," řekl ČTK vedoucí firmy Oldřich Kukla.
    "Při kontrole v období od 1. února 2008 do 23. července 2008 byla stanice prokazatelně provozována bez tohoto povolení. Vzhledem k tomu, že tento protiprávní stav trvá již od roku 2006, byla pokuta stanovena při vyšší hranici sazby," řekl Janeba. Provozovatel stanice se proti pokutě bránil tvrzením, že integrované povolení nepotřeboval, neboť v zařízení po celou dobu zpracovával méně než deset tun vedlejších živočišných produktů za den, na což se integrované povolení nevztahuje. ČIŽP ale prohlášení na základě zjištěných skutečností neuznala za věrohodné a trvala dále na svém rozhodnutí.
    V průběhu odvolacího zařízení proti udělení pokuty navíc inspekce zjistila nové přitěžující okolnosti. "Firma ZEVO realizovala svůj záměr bez povinného posuzování vlivů na životní prostředí, v takzvaném procesu EIA. Při kontrole bylo dále zjištěno, že hala pro příjem vedlejších živočišných produktů je konstrukčně nedořešena, není do ní přiváděn čerstvý vzduch, což má vliv na pachovou zátěž," dodal Janeba.
    Na provoz stanice si dlouhodobě stěžují především obyvatelé Velkého Karlova a okolních obcí. V červenci minulého roku obdržela inspekce petici 137 občanů, kteří si stěžovali na nesnesitelný zápach z provozu bioplynové stanice a bezohledný provoz cisteren vyvážející digestát, a to zejména v nočních hodinách, o víkendech a o svátcích. O několik měsíců později vyzvali obyvatelé okolních obcí Božice, Hevlín, Krkovice, Hrabětice, Hrádek a Šanov ministra životního prostředí a ředitelku ČIŽP k zastavení provozu stanice. To je ale podle ČIŽP problematické.
    "Společnosti ZEVO dáváme stále zvyšující se pokuty, ale na zastavení provozu nemáme momentálně žádné nástroje. První pokutu 300.000 byla již v únoru zaplacena. V červenci jsme uložili už dvoumilionovou pokutu a pokud provozovatel nezjedná nápravu, můžeme uložit až sedmimilionovou pokutu, ale víc dělat nemůžeme," řekla ČTK v srpnu minulého roku ředitelka inspekce Eva Tylová.
    Se společností ZEVO vede inspekce opakovaně správní řízení, celkem již firma ZEVO zaplatila přes tři miliony korun. Loni dostala firma pokutu dva miliony korun za provoz stanice bez integrovaného povolení, o rok dříve pokutovala inspekce tuto společnost celkem pětkrát v celkové výši 910.000 korun.
    Pokutám se nevyhnula ani mateřská firma Agrodružstvo Jevišovice, která je s firmou ZEVO majetkově spjata. V roce 2007 dostala od inspekce tři pokuty v celkové výši 610.000 korun. Důvodem bylo poškození přírody ve zvláštně chráněném území, ohrožení podzemních vod nedovoleným nakládáním se závadnými látkami a neodeslání údajů do integrovaného registru znečištění.
    Obě firmy obdržely v minulosti pokuty také od veterinární správy. Více než 400.000 korun musely firmy zaplatit za přechodné uskladnění vedlejších živočišných produktů v různých lokalitách Jihomoravského kraje.
    Vybudování bioplynové stanice přišlo v roce 2006 na 180 milionů korun. Za hodinu vyrobí 2,7 megawatthodiny elektřiny. Roční výkon elektrárny pokrývá spotřebu 8000 průměrných domácností, stanice je tak podle agentury CzechInvest největší v Evropě.
    Stanice pracuje 24 hodin denně. Využívá rozkladu biologických zbytků na bioplyn, denně spotřebuje kolem 250 tun odpadu. Kromě klasických splašků, kejdy, hnoje a zbytků ovoce a zeleniny dokáže zpracovávat třeba i kosti a peří. Jako vedlejší produkt vzniká teplo. To slouží k vyhřívání sousedních zemědělských objektů. I když si někteří lidé stěžují na zápach, vedení firmy v minulosti upozornilo, že stanice využívá špičkové technologie.
    Dan Petrucha
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů