Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Od prosince loňského roku probíhá e-vzdělávání dalších téměř 300 zájemců o problematiku dotačního managementu se zaměřením na Operační program Životní prostředí.
Vzdělávání druhé skupiny bude ukončeno během měsíce ledna a poté všichni úspěšní absolventi obdrží doklad o absolvování tohoto zajímavého a ojedinělého vzdělávacího kurzu.
S ohledem na zájem o tento druh vzdělávání připravujeme i pro letošní rok jeho pokračování. Předpokládaný termín zahájení třetího běhu je léto 2009. Bližší informace budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách OPŽP.

České vysoké školy se začaly připravovat na nedostatek studentů. Především ty technické a přírodovědné, kam nemíří takové množství mladých lidí jako na humanitní studia, lákají maturanty na nové, atraktivnější obory. Na technikách se tak uchazeči mohou hlásit na předměty jako jsou průmyslový design, design prostředí, arts management. Na přírodovědách pak třeba na ochranu životního prostředí či ochranu obyvatelstva.

Čína v příštích měsících představí kroky na podporu domácího automobilového průmyslu. Informuje o tom list Shanghai Securities News. Opatření mají zahrnovat snížení daně na automobily či pobídky pro vývoj ekologičtějších vozů.

Čína se snaží podporovat zkušební zavedení ekologického pojištění, zejména pro podniky, čistírny odpadní vody a různé průmyslové zóny, kde snadno dochází k vzniku incidentů znečištění atmosféry a prostředí v okolí.
Náměstek čínského ministra ochrany životního prostředí Pchan Jüe uvedl, že mezi pojištěné se mají zařadit především klíčová průmyslová odvětí, podniky a regiony.
Čína odstartovala systém ekologického pojištění v r. 2007. Zkušební zavedení toho systému se zavádí nejprve v provinciích Chu-nan, Ťiang-su a Chu-pej a v dalších oblastech země. Průmyslové podniky se mohou pojistit pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou znečištěním prostředí. Výše pojistného se stanoví v souladu se stupněm znečištění.

 

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů