Čtvrtek, 25. dubna 2024

Horká voda: islandský recept na ekonomickou krizi

Horká voda: islandský recept na ekonomickou krizi
Islanďané v hlavním městě se nemusí namáhat s odklízením sněhu z chodníků - mají je vyhřívané. Voda z kohoutku je tak horká, že si s ní rovnou zalévají čaj. A každodenní venkovní koupel v termálním bazénu je samozřejmostí. Ostrov v Atlantiku teď bojuje s hlubokou finanční krizí, horké prameny ale lidem pomáhají udržet si dobrou náladu.
Island, termální koupele u Reykjavíku
 
Vyhřívané chodníky

Centrem Reykjavíku se právě prohnala hustá sněhová bouře. Místní chodníky jsou přesto podezřele čisté - na některých ještě roztává sněhová břečka, jinde už dlažba stačila úplně uschnout. Majitelé krámků a restaurací v hlavní ulici Laugavegur tak mohou v klidu sledovat padající sníh za výlohou, aniž by museli hnout prstem.

"Čistit chodník před hospodou? To neděláme. Spotřebovaná horká voda, ve které jsme třeba umyli nádobí, vede v trubkách pod chodníkem a tím ho rozehřívá. To už by musela být opravdu velká vánice, abych vyšel ven a odhazoval sníh," říká jeden z místních barmanů. Určitě je rád, že se kromě frmolu za barem nemusí starat ještě o to, aby si na ušlapaném sněhu před jeho restaurací někdo nezlomil nohu.

Od loňského října, kdy se zhroutily islandské banky a ostrov zasáhla finanční krize, prý do místních barů chodí znatelně víc návštěvníků. Zadumaně sedí u půllitrů piva Viking a ptají se sami sebe, jestli má dál smysl zůstávat na Islandu. Řada mladých Islanďanů vážně přemýšlí o tom, že se natrvalo odstěhuje na evropský kontinent.

Zatímco ekonomické otřesy Island zaskočily, sněhové bouře tu nejsou žádnou vzácností. Díky vyhřívanému asfaltu je ale 200tisícový Reykjavík na zimu skvěle připravený. Nad vyhřívaným chodníkem si libuje i Sven Olaffson, inženýr jedné z nejvýznamnějších islandských firem, která staví potrubí s horkou vodou.

"Pokaždé, když přijedu domů, mám jistotu, že se dostanu od auta ke vchodovým dveřím - a to i když na ulici leží třeba 30 centimetrů sněhu. Když je vánice silná, trvá to samozřejmě déle, třeba celou noc, než chodník roztaje. Každopádně já sám jsem lopatou neodhazoval sníh už několik let," pátrá v paměti Sven.

Čaj se zalévá rovnou z kohoutku

Islanďané vůbec mají rádi teplo. V islandských domech bývá často velkoryse přetopeno a z kohoutků teče na evropské poměry neobvykle horká voda. Ostrované jsou na ni zvyklí, dokonce si s ní leckdy rovnou zalévají čaj. Cizinec by se ale mohl nepříjemně opařit.

Horká podzemní voda, která se po celém ostrově čerpá ve speciálních studnách na povrch, vytápí prakticky všechny islandské domácnosti. A také místa, která jsou bez nadsázky druhým domovem Islanďanů - termální bazény.

Jen v samotném Reykjavíku jsou desítky veřejných plováren vytápěných přírodní horkou vodou. Řada Islanďanů má navíc svůj vlastní termální bazén přímo na zahradě. Nejen díky relaxaci a blahodárným účinkům plavání ve 40stupňové vodě je termální koupel neodmyslitelnou součástí islandského životního stylu.

Island, termální koupele u Reykjaviku

http://cestovani.idnes.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů