Čtvrtek, 28. března 2024

AFP: Australané mají kvůli ekologii jíst klokany a velbloudy

AFP: Australané mají kvůli ekologii jíst klokany a velbloudy
Vědci v Austrálii nedávno doporučili obyvatelstvu, aby jedlo klokany a velbloudy a tím přispělo k boji proti oteplování klimatu a k zachování přírody na tomto kontinentu, napsala agentura AFP.
    Vědci doporučují, aby se klokan stal základní potravinou Australanů místo skopového a hovězího.
    Větry, které krávy a ovce vypouštějí, totiž obsahují metan a ten je významným zdrojem emisí skleníkových plynů v Austrálii. Naopak klokani mají zažívací trakt vůči životnímu prostředí mnohem šetrnější.
    "Po většinu lidských dějin Austrálie - tedy asi po dobu 60.000 let - byl klokan hlavním zdrojem masa. Mohl by se jím velmi dobře stát znovu," uvedl v nedávno zveřejněné zprávě profesor Ross Garnaut, poradce vlády pro klimatické změny.
    V případě velbloudů vědci soudí, že příprava pokrmů z těchto zvířat by se mohla stát zajímavým způsobem, jak snížit jejich populaci, což je více než milion zvířat v zemi. Přemnožení velbloudi způsobují značné škody na křehkém australském ekosystému.
    "Dělejte to jako já, dnes jsem měl k obědu velblouda," tvrdí profesor Murray McGregor, spoluautor studie o přemnožené velbloudí populaci, kterou v prosinci předložil vládě.
    Ať už jde o velbloudy nebo klokany, vědci přiznávají, že je složité změnit stravovací návyky Australanů, jsou však prý přesvědčeni o tom, že je nezbytné snížit stavy krav, ovcí a velbloudů.
    Ross Garnautt ve své studii soudí, že do roku 2020 by počet krav mohl klesnout o sedm milionů kusů a počet ovcí by se mohl snížit o 36 milionů kusů. Naopak počet klokanů by se mohl vyšplhat na 240 milionů, zatímco dnes jich je 34 milionů.
    Přiznává však, že tato myšlenka vyvolává problémy pokud jde o správu chovů, výhrady spotřebitelů, ale také vývoj chuti populace.
    Ačkoli některé Australany pojídání klokanů odpuzuje, mnozí z nich je již mají na svém jídelníčku, zejména z dietetických důvodů.
    "Je to libové maso bohaté na proteiny a je velmi zdravé, protože pochází od zvířat žijících ve volné přírodě," konstatuje Peter Ampt z Ústavu pro enviromentální studia na univerzitě v Novém Jižním Walesu.
    Takové jsou hlavní argumenty, které mají Australany přesvědčit, aby se také naučili jíst velbloudy.
    "Je to velmi krásné maso, podobá se hovězímu. Je libové, vynikající pro zdraví," ujišťuje McGregor.
    Na rozdíl od klokana, který je v Austrálii původním obyvatelem, byl velbloud vysazen do širých australských pouští koncem 19. století, avšak s rozvojem silniční a železniční dopravy se velbloudi rozšířili volně v přírodě.
    Velbloudi mají k dispozici rozsáhlé plochy a stojí proti nim málo přirozených nepřátel. Jejich populace se každých devět let zdvojnásobí a působí velké škody na rostlinách, pramenech vody i na pouštní zvěři.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů