Pátek, 29. března 2024

Třeskuté mrazy zaměstnávají rybáře i lesníky na jihu Čech

Třeskuté mrazy zaměstnávají rybáře i lesníky na jihu Čech

JIHOČESKÝ KRAJ - Třeskuté mrazy, které v posledních dnech panují i na jihu Čech, zaměstnávají také rybáře, lesníky a myslivce. Rybáři prosekávají led na rybnících, lesníci zase přikrmují zvěř, která má kvůli sněhu a lednu nedostatek potravy.


Jihočeští rybáři kontrolují denně na 150 rybníků. „Musejí v těchto dnech prosekávat desítky zamrzlých rybníků, protože pod zmrzlou hladinou ubývá kyslík a rybám hrozí udušení. Někde používáme provzdušňovače aerátory, které vodu čeří a zabraňují vytvoření ledu. To jde ale jen v místech, kde je v dosahu elektřina,“ řekl generální ředitel Rybářství Třeboň Jan Hůda.

Díry v ledu, většinou obdélníkového tvaru, rybáři označují vyřezanými krami nebo postavenými větvemi. „Musíme tak upozornit bruslaře nebo i lidi na procházkách, aby se k těmto místům nepřibližovali a neriskovali život,“ dodal ředitel Hůla.

V pohotovosti jsou i lesníci a myslivci. V současných mrazech strádá zvěř v lesích a oborách. „Musíme zvěř přikrmovat vším, co jde, senem, žaludy, kaštany i další potravou a to někdy i dvakrát denně. Hlavně vysoká jde v takto mrazivých dnech za potravou a mnohdy ujde i desítky kilometrů, což se ale pro laně a srny může stát osudové,“ uvedl lesní správce Hlubocké obory Jan Zasadil.

Přibývá ale také sražených srn, zajíců a laní. „Je jich víc než obvykle,“ potvrdil mluvčí policie Jiří Matzner s tím, že řidiči by si měli dát hlavně při cestě ve tmě větší pozor. Na Českobudějovicku je to především na trasách ve směru na Nové Hrady, Hluboká, Týn nad Vltavou, v okolí Purkarce. Na Táborsku je pak velký výskyt lesní zvěře ve směru na Pelhřimov nebo při cestě na Choustník.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů