Pátek, 29. března 2024

Hledání na Googlu "ničí" ovzduší

Hledání na Googlu "ničí" ovzduší
- Studie z Harvardovy univerzity tvrdí, že vyhledávání na Googlu uvolní do vzduchu sedm gramů CO2

Vyhledání dvou hesel internetovým vyhledávačem Google má údajně na svědomí produkci stejného množství oxidu uhličitého jako ohřátí vody v rychlovarné konvici. Tvrdí to ve své studii americký fyzik z Harvardovy univerzity Alex Wissner-Gross, kterého cituje zpravodajský server BBC.

Podle Wissnera-Grosse se při klasickém hledání na googlu na stolním počítači uvolní do vzduchu asi sedm gramů CO2. Tyto emise odvozuje expert z Harvardu z množství elektřiny spotřebované počítačovým terminálem a obřími datovými středisky provozovanými firmou Google po celém světě. Wissner-Gross se domnívá, že vyhledání pouhých dvou hesel na googlu je tedy stejně škodlivé pro naše životní prostředí jako ohřátí vody na čaj v elektrické konvici, při němž se do atmosféry dostane kolem 14 gramů CO2. Google s tvrzením amerického vědce nesouhlasí a prohlašuje, že exhalace při hledání jednoho hesla jsou jen 0,2 gramu CO2.

"Google je oceňován pro rychlé zobrazení výsledků hledaných údajů, což je však možné jen díky tomu, že využívá několika databank současně," poznamenal Wissner-Gross. "Ona kombinace zákazníků, sítí, serverů a domácích počítačů společně přispívá k vysoké spotřebě energie," dodal.

"Google ale není horší než ostatní špičkoví operátoři. Pokud chcete dodávat opravdu výborné, rychlé výsledky, pak musíte vynaložit nějakou energii navíc," připouští jeden z expertů.

Google v reakci na svém oficiálním blogu namítá, že čísla předkládaná Wissnerem-Grossem jsou "mnohokrát vyšší než ta skutečná". Podle firmy je při typickém hledání na Googlu výsledek dodán za necelé 0,2 sekundy a servery jsou přitom využívány jen pár tisícin vteřiny. To se rovná 0,0003 kWh energie na jedno hledání, což odpovídá 0,2 gramu CO2, konstatují zástupci Googlu. "Podnikli jsme kroky ke snížení spotřeby energie v našich datových střediscích a snažíme se nacházet ekologické zdroje energie... V roce 2007 jsme se stali spoluzakladateli Iniciativy počítačových firem na ochranu klimatu, která si dala závazek snížit do roku 2010 množství energie spotřebované počítači na polovinu, a ročně tak zredukovat světové exhalace CO2 o 54 milionů tun. To je spousta rychlovarných konvic," podotkli zástupci firmy.

Americká společnost Gartner v nedávném výzkumu dospěla k závěru, že informační technologie v současné době způsobují dvě procenta globálních škodlivých emisí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů