Pátek, 29. března 2024

Unie se vrací k jádru. Pomalu a nejistě

Unie se vrací k jádru. Pomalu a nejistě

- Noví členové unie musejí odstavovat sovětské reaktory, ale nemají náhradu

- Francie se veze na vlně "jaderné" popularity

Slovenský premiér Robert Fico rozhodnutím, že znovu spustí kvůli EU odstavovanou jadernou elektrárnu Jaslovské Bohunice, jen přidal argumenty zastáncům jádra v debatě, která se v EU táhne dva roky. A nad kterou visí zlověstný černobylský mrak: zda více investovat do jaderných elektráren, které mohou snížit závislost na Rusku i emise skleníkových plynů, ale jsou potenciálně nebezpečné.

Jde hlavně o politiku. Slováci, Litevci a Bulhaři museli po vstupu do EU své nebezpečné jaderné elektrárny odstavit, unie jim zaplatila část nákladů, ale už nenabídla nové řešení, protože jednotná unijní energetická politika neexistuje. Všechny tři země zjistily, že bez nových jaderných elektráren nebudou moci uspokojit rostoucí poptávku. "Jádro tady bude," prohlásil už předloni eurokomisař pro energetiku Andris Pielbags.

Německo po roce 2000 začalo jaderné elektrárny z rozhodnutí středolevicové vlády odstavovat, nyní ale stále častěji řeší, jak snížit emise a závislost na Rusku bez jádra. Loni německá Deutsche Bank zveřejnila analýzu, z níž vyplývá, že Německo nemůže splnit své cíle snížit emise, závislost na Rusku a udržet stávající cenu energie, pokud se nevrátí k jádru.

Kancléřka Merkelová ale na počátku vlády velké koalice se sociálními demokraty slíbila, že toto kontroverzní téma otevírat nebude. Nic ale není zadarmo. Naposledy na její vládu zaútočil energetický regulátor loni v listopadu, aby politici schválili investice do elektrické rozvodné sítě, aby v budoucnu zvládla nápor po vypnutí jádra, které má být nahrazeno větrnými parky. Ty jsou ovšem daleko od velkých měst a průmyslových center a jejich výkon je nestabilní.

Naopak, aktivitou hýří v obnovené vlně zájmu o energii z atomu Francie se svým hyperaktivním prezidentem. Ten na svých cestách na Blízký východ, do Číny i do východní Evropy nabízí francouzské reaktory, kde může. Podle týdeníku Economist tak francouzská Areva bude stavět třetinu reaktorů, které si zákazníci ve světě objednali na příštích patnáct let. Agentura Reuters dokonce napsala, že Moskva a Kyjev se francouzskému jadernému průmyslu postaraly o "neočekávanou skvělou reklamu".

Alespoň v médiích jsou unijními průkopníky jádra nyní Finové, kteří se jako první v EU po černobylské katastrofě z roku 1986 rozhodli postavit nový reaktor v elektrárně Olkiluoto, který má začít fungovat letos. Odpůrci poukazují, že i přes přísný dohled finských úřadů stojí stavba o třetinu víc a má rok a půl zpoždění. V roce 2007 spustilo druhý reaktor elektrárny Crnavoda Rumunsko a plánuje stavbu dalších dvou.

Problémem jádra byla nejen image, ale i cena. Firmy jako Areva nebo GE či Westinghouse nyní přicházejí se strategií vyrábět standardizované reaktory ve větších sériích, což umožní snížit jejich cenu a údržbu. Výrobci jsou zahlceni objednávkami na řadu let dopředu, zejména z rozvojových zemí. Jen Čína staví či plánuje dvacet reaktorů.

Orientace na jádro ale nemusí znamenat definitivní odstřižení od Ruska. To je významným výrobcem jaderných reaktorů, a hlavně paliva. Ruská firma Tvel dodává palivo do každého šestého reaktoru na světě. Jaderný průmysl je navíc pod kontrolou státu podobně jako plynárenství, které se stalo ruskou politickou zbraní.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/ehl

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů