Pátek, 26. dubna 2024

Střední Evropa má "index udržitelnosti"

Střední Evropa má "index udržitelnosti"

Střední a východní Evropa má svůj první akciový index udržitelného rozvoje nazvaný CEERIUS. Je složen ze společností, které vynikají v sociální a ekologické oblasti.

Počítat ho začala Vídeňská burza cenných papírů.

Index v současné době obsahuje akcie sedmnácti firem z České republiky, Chorvatska, Polska, Srbska, Slovinska a Maďarska. Česko v indexu zastupuje Komerční banka a operátor Telefónica O2.

Investoři na téma takzvaného sociálně odpovědného investování v posledních letech hodně slyší. CEERIUS tak má po celém světě mnoho předchůdců, které lze najít i v renomovaných řadách indexů S&P či FTSE.

Nejčastěji se zaměřují na společnosti, které jsou v rámci svého podnikání šetrné k životnímu prostředí - investují například do "zelené energie".

S "odpovědnými" fondy mají zkušenost i čeští investoři. ČSOB má ve své nabídce akciový fond Vodního bohatství orientující se na odvětví vázaná na vodu. Za poslední rok prodělal přes 33 procent. Za propadem stály společnosti z oblasti vodní infrastruktury, kterým se zhoršila dostupnost úvěru na jejich projekty.

CEERIUS - CEE Responsibility Investment Universe je vypočítáván na bázi tržní kapitalizace jednotlivých firem a je uváděn v eurech. Tržní kapitalizace firem v indexu činí podle výchozích cen akcií z letošního 2. ledna 14,28 miliardy eur.

Každý rok bude probíhat hodnocení z hlediska udržitelnosti a firmy budou seřazeny do devíti tříd. Složení indexu bude definováno každý rok v prosinci a obecně bude platit po dobu jednoho roku. Parametry pro výpočet indexu budou revidovány a přizpůsobovány kvartálně.

Index byl navržen jako obchodovatelný a lze jej používat jako podklad pro strukturované produkty i pro standardizované deriváty typu lhůtních komodit a opcí.

Vídeňská burza je majoritním vlastníkem burz cenných papírů v Praze a v Lublani. Ovládá rovněž budapešťskou burzu.

AUTOR: Pavel Heřmanský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů