Sobota, 20. dubna 2024

Rusko vyhrává plynový duel s EU

Rusko vyhrává plynový duel s EU

- Severní rusko-německý plynovod se má začít stavět už letos

- Moskva bleskově plánuje i jižní trasu

Jedna ze spekulací - nebo vysvětlení - , proč do EU neproudí plyn z Ruska přes Ukrajinu, je snaha Ruska postavit dva plynovody, které ze severu a z jihu obcházejí nejen Ukrajinu, ale celou střední Evropu. Ruský premiér Vladimir Putin si uzavřením kohoutků chce vynutit na unii, aby spolufinancovala severní plynovod, Nord Stream, plánovaný spolu s Němci a Nizozemci, jehož cena s odporem baltských států neustále stoupá.

Tolik jedna z teorií vysvětlující současnou krizi. Má ovšem racionální jádro, stejně jako úvaha, že až Rusové budou mít tři cesty, jimiž mohou zásobovat Evropu, tak nebudou mít dost plynu a budou si moci vybírat, komu plyn pošlou.

Severní Nord Stream je předmětem vášnivé kritiky ze strany Polska, pobaltských zemí i Skandinávie. Kvůli odporu proto cena projektu, který byl původně rusko-německý a později se k němu přidali Nizozemci, neustále roste. Nyní se odhaduje až na osm miliard eur.

Rusové, kterým se tenčí příjmy kvůli klesajícím cenám ropy a plynu, hledají zdroje financování jinde. Evropské instituce ale s půjčkou na projekt váhají, nehledě na to, že použití unijních peněz může blokovat Polsko.

Proti jsou stále ekologové, kteří argumentují možnou katastrofou při stavbě v úsecích, kde byly během druhé světové války zatopeny německé chemické zbraně.

Unii se nedaří přesvědčit, i když v čele konsorcia Nord Stream v roce 2005 po volební prohře stanul německý exkancléř Gerhard Schröder, jemuž kvůli tomu v Německu nemohou přijít na jméno - on se totiž na vytvoření konsorcia s Ruskem krátce před koncem politické kariéry dohodl.

"Jsme absolutně přesvědčeni, že když budeme postupovat podle plánu a zákonů, pak v říjnu 2011 bude tento plynovod uveden do provozu," řekl Schröder minulý týden po schůzce s ruským premiérem a svým přítelem Vladimirem Putinem.

Potíže na severu vedly Rusy k jiné strategii na jihu Evropy při jednání o South Streamu, což je rusko-italský projekt, vycházející kromě jiného také z blízkého Putinova vztahu s jiným evropským politikem - Silviem Berlusconim. Projekt Rusko začalo takřka bleskově prosazovat loni - Putin se dohodl na účasti Bulharska a Srbska a zatlačil na Maďarsko.

Maďarská vláda před rokem oficiálně přistoupila ke konsorciu budujícímu South Stream za skřípění zubů EU, neboť tím Nabucco dostává trhliny, i když maďarský energetický gigant MOL je součástí konsorcia, které chystá Nabucco. Z jiných členských států EU navíc zaznělo, že Maďaři tak pomohli Nabucco pohřbít.

Rusové tedy hrají svou hru. "Nesoutěžíme s Nabuccem. Nabízíme možnosti a zdroje, které jsou k dispozici; úkol našich partnerů je dost jednoduchý: vzít si kalkulačku a spočítat, co je jednodušší," řekl Putin před rokem agentuře Ria-Novosti. Narážel tak na fakt, že pro Nabucco není zatím ve Střední Asii nasmlouván dostatek plynu.

Rusům hlavně nahrává do karet, že Evropská unie není schopna společné energetické strategie a postupu vůči Moskvě.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů