Sobota, 20. dubna 2024

V Pardubickém kraji se přibývají ekologické zdroje energie

V Pardubickém kraji se přibývají ekologické zdroje energie
V Pardubickém kraji se s pomocí státních subvencí začínají rozmáhat zařízení na ekologickou výrobu energie. Minulý rok požádalo Státní fond životního prostředí (SFŽP) o dotace na instalaci obnovitelných zdrojů celkem 135 lidí z regionu. Zájem byl zejména o získání peněz na solární systémy pro ohřev teplé vody, případně v kombinaci s vytápěním objektu, méně na kotle na spalování biomasy a tepelná čerpadla. Žádosti v celkové výši stovek milionů korun na zateplování budov podaly také právnické osoby, informovala ČTK mluvčí SFŽP Lenka Brandtová.
    Na solární systémy chtělo získat dotace 109 žadatelů, 107 žádostí už fond akceptoval, neboť splnily základní kritéria. Kromě zařízení na ohřev teplé užitkové vody lidé v některých případech také ohřátou vodu využívají i pro topný systém. Šest žadatelů chtělo získat peníze státu na tepelná čerpadla. Aktivnější byli lidé na Svitavsku a Orlickoústecku, počet jejich žádostí zhruba dvakrát převyšuje počet žadatelů z Pardubicka a Chrudimska.
    Cena solárního systému na ohřev teplé vody se pohybuje od 70.000 do 130.000 korun. "Teplou vodu zajistí přibližně od dubna do září, v přechodném období alespoň zčásti," řekl ČTK energetický poradce Vladislav Schmidt. Návratnost investice odhaduje i s dotací zhruba na 20 let. "Ceny energií ale stále rostou. Navíc by využívání obnovitelných zdrojů mělo patřit k běžnému ekologicky uvědomělému člověku," dodává Schmidt.
    Při splnění velmi přísných podmínek mohli lidé vloni získat ze SFŽP příspěvek na solární systémy a kotle na biomasu ve výši až 50 procent uznatelných nákladů, maximálně však 50.000 korun. Pokud vodu ohřátou sluncem používají i na přitápění, zvyšuje se strop na 60.000 korun.
    Značný byl vloni také zájem o dotace na úspory energie, zvláště na zateplování objektů či výměny oken. Často byly žadateli obce, které potřebují modernizovat svá školní zařízení. SFŽP dostal celkem 62 žádostí od právnických osob, státní podpora by mohla dosáhnout až 338,79 milionu korun.
    
    Žádosti fyzických osob o dotace SFŽP na instalaci obnovitelných zdrojů energie v Pardubickém kraji v roce 2008
počet podaných žádostí počet žádostí akceptovaných k 10. lednu 2009
kotle na biomasu 20 19
solární systémy 109 107
tepelná čerpadla 6 5
celkem 135 131

    zdroj: SFŽP
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů