Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Stavební odbor pražského magistrátu zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na mrakodrapy na Pankráci. Investoři nyní mohou požádat o vydání stavebního povolení. Občanské sdružení Ateliér pro životní prostředí ale hodlá podat na stavební odbor správní žaloby, řekl včera zástupce sdružení Petr Kužvart. Na pankrácké pláni by měla vyrůst 104 metrů vysoká budova ve tvaru písmene V s luxusními byty a o něco nižší hotel.

Díky novému balíčku na posílení německé ekonomiky vyjde podle kancléřky Angely Merkelové německá ekonomika ze současné krize posílena. Kancléřka to včera řekla na tiskové konferenci, na níž spolu s dalšími šéfy koaličních stran veřejnosti představila podrobnosti souboru opatření, která mají dohromady 50 miliardami eur (více než 1,3 bilionu Kč) zmírnit dopady světové hospodářské krize na německou ekonomiku.
Pro běžné občany je jedním z nejzajímavějších bodů balíčku "ekologická prémie". Každý může dostat 2500 eur, pokud si koupí nový ekologicky šetrný automobil a zároveň odhlásí vůz nejméně devět let starý.

Ministerstvo životního prostředí, vedené předsedou zelených Martinem Bursíkem, poprvé připustilo, že nemusí být zásadně proti jaderné energetice.
Vyplývá to ze stanoviska úřadu k nové Státní energetické koncepci, která určí strategii Česka do roku 2030 s výhledem na dalších 20 let.
Podle návrhu nové státní koncepce se má podíl jádra na výrobě elektřiny zvednout do roku 2030 z dnešní třetiny na polovinu. S větším podílem plynu se nepočítá, aby se nezvyšovala závislost na dovozu z Ruska. Rozvoj jaderné energetiky byl pro zelené dosud tabu. Nyní ale odpor ministerstva životního prostředí slábne. "Nebráníme se mu zásadně, pokud se podaří vyřešit naše výtky," řekl HN Bursíkův mluvčí Jakub Kašpar. Úřad nepožaduje škrtnout z projednávané koncepce pasáže o rozvoji jaderných elektráren, chce pro ně jen stanovit kritéria.
Nové jaderné elektrárny nynější problémy s dovozem zemního plynu z Ruska nevyřeší, nerozjedou se dříve než za dvacet let. Státní energetická koncepce ale navrhuje i další opatření: chce omezit závislost na Rusku a počítá s povinným vytvářením strategických zásob plynu.

Obyvatelé Vesce se mají s hlukem sněžných děl smířit
Bude pokračovat i dál. Václavu Moravcovi to na Impulsu řekla prezidenta organizačního výboru světového šampionátu v Liberci Kateřina Neumannová. Sníh je pro akci tím nejdůležitějším. Rodiny prý ale díky tomu mají za zády krásný nový areál.

Monacký kníže Albert II. dojel spolu s jihoafrickým dobrodruhem Mikem Hornem na jižní pól. Protože severní pól kníže Albert "dobyl" již v roce 2006, stal se tak první hlavou státu, která stanula na obou pólech planety. Oznámil to dnes knížecí palác v Monaku s tím, že Albert chce svou cestou upozornit na tání polárních ledovců a propagovat boj proti klimatickým změnám.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů