Čtvrtek, 28. března 2024

Podnikatel z Nalžovic byl obžalován za nelegální skládku jedů a výbušnin v bývalém vepříně

Podnikatel z Nalžovic byl obžalován za nelegální skládku jedů a výbušnin v bývalém vepříně

NALŽOVICE - Spis případu nelegální a nebezpečné skládky toxických látek v Nalžovicích na Příbramsku je uzavřen, na podnikatele byla podána žaloba ze tří trestných činů.

"Jedná se o trestné činy nedovoleného držení a výroby radioaktivních a vysoce nebezpečných látek, nedovolené ozbrojování a nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek," upřesnil příbramský státní zástupce Pavel Boudník. Obžalovanému podnikateli tak hrozí, že stráví ve vězení až pět roků.

Nelegální skládka chemikálií, toxických látek, jedů i výbušnin byla objevena v Nalžovicích na Příbramsku v prosinci 2006. Jako úložiště sloužil bývalý vepřín, do kterého nebezpečný laboratorní materiál ukládal obchodník s chemikáliemi ze Sedlčanska. Volně přístupný areál skrýval látky, které jednak mohly vzájemně reagovat a jednak mohly náhodnému nálezci způsobit vážné újmy na zdraví.

"Šetřením bylo prokázáno, že chemikálie byly minimálně naváženy do prostoru vepřína od ledna 2004 do jara 2006," dodal státní zástupce.

Likvidace 68 tun odpadu vyšla celkově na bezmála 11 miliónů korun. Polovinu zaplatil kraj a zbytek byl uhrazen ze státního rozpočtu. Odvoz chemických látek zahájila vybraná firma na jaře loňského roku a poslední kontejner odejel z areálu na začátku srpna 2008. Podle státního zástupce se dá předpokládat začátek soudu už v únoru.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů