Sobota, 20. dubna 2024

ŘSD začalo kvůli bezpečí řidičů kácet přes 170 topolů na Plzeňsku

ŘSD začalo kvůli bezpečí řidičů kácet přes 170 topolů na Plzeňsku
Kvůli desítkám stížností řidičů i dopravní policie začalo dnes Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na kácet 173 starých topolů na hlavním tahu I/20 Plzeň - České Budějovice. Silničního stromořadí mezi obcemi Chocenice a Zhůř ohrožovalo při námraze a větru řidiče, na jejichž vozy padaly větve. V dubnu tam plzeňská oblast ŘSD vysází alej z dubů. ČTK to řekl Michal Syřínek ze ŘSD. Práce budou měsíc částečně omezovat provoz na silnici.
    "Topoly kácíme na doporučení dendrologů a povolení příslušného úřadu ochrany životního prostředí. Jsou to více než padesátileté dožilé stromy na konci vegetačního období, které se nedají žádným řezem zachránit," vysvětlil. Dřevo je zkřehlé a při větru a pod tíhou námrazy padají na zem větve i části kmenů a ohrožují provoz na jedné z nejvytíženějších komunikací na Plzeňsku. Desítky podnětů přišly od obcí Chocenice a Zhůř, od projíždějících řidičů a od policie.
    "Všech 173 topolů černých nahradí v dubnu vhodnější pětimetrový dub letní," řekl Syřínek. Kácení, které potrvá nejdéle 30 dnů, přijde správce silnic I. třídy zhruba na jeden milion korun a stejnou sumu si vyžádá také nová výsadba.
    Podle Syřínka jde o letos největší ucelený zásah ŘSD do silničního stromořadí v Plzeňském kraji. Investor zvolil ke kácení tuto dobu kvůli tomu, že trvají velké námrazy, je období vegetačního klidu a díky zamrzlé půdě stroje nepoškodí okolní pole a louky.
    Václav Prokš
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů