Úterý, 16. dubna 2024

Amatérští ornitologové sčítali na Berounce vodní ptáky, došli k číslu 3348

Amatérští ornitologové sčítali na Berounce vodní ptáky, došli k číslu 3348

PLZEŇ - Třináct nadšenců se během víkendu zapojilo v Plzni do projektu Mezinárodního sčítání vodního ptactva. Amatérští ornitologové pozorovali 3348 exemplářů vodních ptáků v 17 druzích, informoval o výsledcích sčítání Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.


"Již pátým rokem sčítáme pravidelně na řece Berounce v úseku z Plzně do Zvíkovce. Jde celkem o 56 říčních kilometrů a sedm sčítacích úseků," přiblížil sčítání Makoň. "Loni a předloni jsme díky teplotám kolem 0 °C jeli v kanoích, ale letos jsme se s ohledem na zamrzlou vodní hladinu rozdělili na pěší a kanoisty. Tři úseky se šly pěšky po břehu a zbývající čtyři jsme pomoci dvou kanoí střídavě sjížděli a střídavě šli," řekl Makoň.

Samotné sčítání probíhalo od 8.30 do 15.30 hodin. Účastníci akce napočítali nejvíce kachen divokých (2501), následovali morčáci velcí (332), kormoráni velcí (238) a labutě velké (185). Ostatní druhy ptáků pozorovali v podstatně menších počtech a vše nasvědčuje tomu, že dlouhotrvající mrazy a zamrzlé úseky vodní hladiny je donutily posunout se jižněji, nebo na jiná místa, kde je otevřená vodní hladina a potrava.

"Oproti předchozím rokům jsme napočítali mnohem méně volavek popelavých (26), či hoholů severních (3). Na druhou stranu z těch vzácnějších jsme opět zaznamenali šest mořských orlů, jednu volavku bílou a 10 potápek malých," informoval Makoň. Ostatní druhy jako například slípka zelenonohá (7), polák chocholačka (8), lyska černá (24) a další se zdržovaly nejvíce na zimovišti vodního ptactva v Plzni Doubravce u lávky pro pěší přes řeku Berounku. Na této lokalitě bylo i největší množství labutí (92) a proto je zde prováděn i podrobnější monitoring výskytu zimujících ptáků, odečítání ornitologických kroužků a pravidelné veterinární vyšetření zajištěných vzorků trusu.

"Kolega ornitolog Libor Oplocký pak sčítal jako již tradičně na Borské přehradě v Plzni, ale vzhledem k tomu, že byla celá zamrzlá, tak vodních ptáků tentokrát moc neviděl a napočítal jen 15 exemplářů. Kuriozitou letošního sčítání byly dvě bílé husy domácí, které pravděpodobně unikly ze soukromého chovu," dodal Makoň.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů