Pátek, 29. března 2024

Nádobí 'sluší' automatické myčky a ekologie

Myčka nádobí už není takovým luxusem jako v minulosti..
Nádobí 'sluší' automatické myčky a ekologie

Uvařit, sníst a šup ruce do dřezu - tak vypadá každodenní rituál většiny českých domácností. Jenže některé začínají měnit životní styl. Myčka nádobí už není takovým luxusem jako v minulosti, a tak v rámci kategorie roste význam prostředků na automatické mytí nádobí. Výrobci slyší také na zájem zákazníků o ekologické výrobky. Považují jej za trend, jehož význam bude sílit.

"Český trh s prostředky na automatické mytí nádobí zažívá boom. V období od ledna do října loňského roku koupili čeští spotřebitelé prostředky do myček na nádobí za 613,1 milionů korun, což představuje 17% nárůst v porovnání se stejným obdobím předchozího roku," uvádí Roman Kýr, marketingový manažer divize pracích a čisticích prostředků Henkel ČR. Podle průzkumu agentury MEMRB v tomto období předběhly prostředky do myček trh s prostředky na ruční mytí nádobí v hodnotě o 10 %. Penetrace trhu podle agentury GfK dosáhla 13 %. "Tato kategorie v České republice i přes každoroční nárůsty trhu stále skrývá obrovský potenciál. Zatímco u nás penetrace trhu dosahuje 13 %, v zemích západní Evropy se pohybuje kolem 50 až 60 %," srovnává Roman Kýr.

Výsledky výzkumů potvrzují i zkušenosti společnosti dm-drogerie markt. Podle Jany Vaňkové z resortu marketingu a nákupu v současné době firma zaznamenává postupný nárůst kategorie myček proti ručnímu mytí, přičemž v rámci této kategorie posiluje segment tablet a jejich inovace: "S rozšiřováním kategorie tablet klesá na druhou stranu význam oplachovačů a soli jako samostatných výrobků. Přesto se prášek do myčky i nadále drží mezi top položkami."

Většinu českého trhu s prostředky do myček si rozdělily dvě prémiové značky - Calgonit (Reckitt Benckiser) a Somat (Henkel). Menší výrobci a privátní značky mají mizivý podíl. Podle Romana Kýra přitom Somat jako jediný na českém trhu vykazuje trvalý podílový růst. Roste dokonce dynamičtěji než trh (meziroční růst o 40 %) a tak si stále upevňuje pozici "silné dvojky".

VEDOU TABLETY

Z výzkumu firmy Henkel vyplývá, že Češi mají na mycí prostředky mnohem vyšší nároky než západoevropští spotřebitelé: když už si pořídí myčku, očekávají, že jejich práci při mytí nahradí úplně, a dávají do ní i velmi znečištěné nádobí. "Jako výrobce se těmto návykům musíme přizpůsobit a připravit výrobek, který si poradí i s velmi odolnými skvrnami. Jako nejodolnější ,české skvrny' se v průzkumu ukázaly škrobové skvrny od brambor, těstovin nebo rýže. Těžko odstranitelné jsou také skvrny od vajíček nebo čaje," říká Roman Kýr. Tuzemští zákazníci vyžadují nejen výrobek s vysokou účinností, ale také s jednodušším použitím. Více než polovinu trhu (57 %) s prostředky na automatické mytí totiž představují tablety, které obsahují zároveň čisticí i pečující složky. Zbytek trhu tvoří všechny ostatní prostředky - včetně čističů myčky a deo produktů.

CM PRO HYPERMARKETY I MENŠÍ PRODEJNY

"Pro orientaci spotřebitelů je nesmírně důležitý dobře zvládnutý category management - logické uspořádání produktů, konkurence a jednotlivých segmentů," vysvětluje Roman Kýr. To nejlépe umožňují hypermarkety, disponující velkými prodejními plochami. CM je však výhodné uplatňovat i na menších prodejních plochách, jaké představují například tradiční drogerie. "Ideální je prezentovat odděleně kategorie ručního mytí a myček. V rámci kategorií je vhodné vystavovat pohromadě bloky značek s důrazem na vlastní značky jako alternativy značkového produktu. V menších prodejnách sice není možné prezentovat všechny typy balení kategorie myček, především ta velká. A také není možné vystavit prostředky pro ruční mytí ve více řadách, vždy je však vhodné zachovat bloky značek a pro akční zboží zvolit druhotné umístění. Úspěšné jsou také letákové aktivity spojené s výraznou slevou," dodává Jana Vaňková.

Protože na velkých plochách hypermarketů se mohou zákazníci jednodušeji orientovat v kategoriích a variantách výrobků, jsou v nich prezentace daleko efektivnější. Přehledné a viditelné umístění nahrává zejména novým výrobkům. "Inovace jsou tahounem této kategorie. Inovativní tablety Somat Perfect a Calgonit All in 1, Max in 1 a Quantum tvoří 21 % celkové kategorie prostředků do myčky," zdůrazňuje Roman Kýr.

FUNKČNÍ SLEVY A SOUTĚŽE

Henkel podporuje prodej značky Somat v obchodech POS a POP materiály a promo akcemi s hosteskami. Podle Romana Kýra dobře fungují slevové akce a také soutěže, kdy spotřebitel dostane dárek na místě bez vyplňování a sbírání bodů: "U většiny prodejen se osvědčily promo akce podpořené in-store displeji. Tato forma prodeje zvyšuje kategorii v daném období i podíly Somatu na trhu." Nejnovější inovací Henkelu je Somat Perfect s novou "multi enzyme" technologií, která odstraní i připálenou mastnotu, zaschlé zbytky jídla nebo nečistoty na bázi škrobu od brambor, rýže či těstovin. Novinku masivně podpořila televizní reklama a propagační materiály v obchodech. Společnost spustila také dlouhodobý věrnostní program Somat Klub, který nabízí dárky výměnou za nasbírané body. Webové stránky www.somat.cz nabízejí nejen informace o produktech, ale také "čtení": zajímavé recepty nebo rady, jak správně stolovat.

RUČNÍ MYTÍ TÁHNOU INOVACE VŮNÍ

Také trh s prostředky na ruční mytí ovládají dvě značky - Jar (Procter & Gamble) a Pur (Henkel) - a jeho tahounem jsou rovněž inovace. V současné době přicházejí výrobci především s novými pečujícími složkami (aktuálně probíhá kampaň na Jar Sensitive s glycerinem, který nabízí zákazníkům větší šetrnost k pokožce namáhané zimním obdobím) a samozřejmě vůněmi. Např. inovované prostředky značky Pur F52 jsou nyní k dostání ve čtyřech variantách: citron, jablko a zcela nově limetka a máta. "Mycí a čisticí výkon stále zůstává pro zákazníky nejdůležitějším kritériem, ale hned druhým motivačním prvkem je vůně. Proto jsme rozšířili v listopadu řadu prostředků na nádobí s vůní citronu, aloe vera, heřmánku a měsíčku o vůni grapefruitu, která následuje současný trend, a zeleného čaje, jenž neutralizuje zápach. Rozšiřování sortimentu o nové vůně je jedním ze způsobů zvýšení penetrace zralého trhu, na kterém modifikace výrobků hrají stále významnější roli," říká Kateřina Torová z marketingového oddělení firmy Country Life, dodávající ekologické prostředky na automatické i ruční mytí nádobí Ecover. S rostoucím zájmem o přírodu u evropských spotřebitelů vzrůstá i zájem o ekologické čisticí prostředky - důkazem je podle Kateřiny Torové také loňský 30% nárůst prodeje výše zmíněných výrobků.

NEZÁVISLÉ OBCHODY DOBŘE DOPLŇUJE INTERNET

Pokud jde o značku Ecover, proti běžným mycím prostředkům má k dispozici mnohem menší počet prodejních míst - je distribuována pouze do malých nezávislých prodejen, především se zdravou výživou. Důležitým kanálem je pro ni také internet, který vyhovuje její cílové skupině (především mladší lidé s vyšším vzděláním) a zajistí přes 20 % celkového prodeje všech výrobků této značky včetně čisticích a pracích prostředků.

AUTOR: Eva Zajíčková

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů