Sobota, 20. dubna 2024

Neformální seminář EU ke změně klimatu

Neformální seminář EU ke změně klimatu

Neformální seminář EU ke  změně klimatu pořádá Česká republika v rámci svého předsednictví v Radě EU. Seminář se koná od 18. do 20. ledna 2009 v hotelu Pyramida, Bělohorská 24, Praha 6.

 

Úvodní slovo pronese ministr životního prostředí a předseda Rady EU pro životní prostředí Martin Bursík. Česká republika bude poté prezentovat zástupcům evropské Sedmadvacítky základní pilíře českého předsednictví v oblasti změny klimatu.

 

České předsednictví mezi základní priority v oblasti změny klimatu řadí vyjednávání o budoucí mezinárodní dohodě ohledně přijetí redukčních závazků pro snižování emisí skleníkových plynů po roce 2012 a současně identifikaci a implementaci adaptačních opatření na změnu klimatu zejména v rozvojových státech světa.

 

Experti členských států EU rovněž shrnou výsledky konference v Poznani, která se konala v prosinci 2008 a  zaměří se  na detailnější projednávání pěti tematických oblastí:

1.    Finanční aspekty související s implementací jak redukčních, tak adaptačních opatření. V této oblasti se bude jednat zejména o možných zdrojích pro financování opatření proti negativním dopadům změny klimatu, možnostech členských států ohledně poskytování finančních zdrojů včetně institucionálního zajištění v rámci finančních otázek.

2.    Právní podoba budoucí dohody o změně klimatu

3.     Problematika měřitelnosti a ověřitelnosti aktivit na ochranu klimatu - rozvinuté i rozvojové země by měly usilovat o intenzivnější aktivity směřující ke snižování emisí skleníkových plynů tak, aby je bylo možné monitorovat, verifikovat a měřit jejich efekt.

      4. Vyjednávací strategie EU na mezinárodním poli během roku 2009

5.    Problematika minimalizace negativních dopadů změn klimatu ­­- ekonomických, sociálních a i ekologických - na rozvojové země.                                                                                                    

 

Na závěr semináře představí  zástupce Evropské komise Sdělení o směřování vyjednávání před konferencí v Kodani, která se koná v prosinci 2009.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů