Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové slibují budoucnost bez plynu

Ekologové slibují budoucnost bez plynu

Zemní plyn se stává nebezpečnou komoditou. Po rusko-ukrajinské plynové krizi si to uvědomuje nejen většina politiků, ale i energetici a dokonce to připouštějí i ekologové.

Zatímco energetici volají po úpravě energetického mixu a renezanci jaderné energetiky, ekologické Hnutí Duha dokonce zveřejnilo zprávu, podle níž Česká republika nebude v budoucnu potřebovat vůbec žádný plyn. Tedy alespoň k vytápění. Svá tvrzení opírá o nezávislou studii i o závěry energetické komise akademika Václava Pačese.

,,Pokud vláda využije příležitosti k zateplování domů a rozhýbání domácích, zelených zdrojů tepla, vůbec žádný plyn bychom nepotřebovali," tvrdí Martin Mikeska z Hnutí Duha. ,,Právě ve vytápění končí zdaleka nejvíce plynu. Zateplením jde snížit spotřebu o desítky procent," dodává s tím, že by vláda měla dát více peněz do grantových programů, které domácnostem pomohou se zateplováním, a vylepšit legislativu. Tou by měla především podpořit výstavbu nízkoenergetických domů.

České domy podle studie zelených spotřebují 297 milionů gigajoulů energie ročně. Drtivá většina z toho připadá na vytápění a ohřev vody. Podle ekologů lze zateplením snížit spotřebu o plných 175 milionů gigajoulů ročně, tedy skoro o 60 procent.

Dalších 171 milionů gigajoulů tepla, tedy více než polovinu současné spotřeby, chtějí ekologové vyrobit z obnovitelných zdrojů, konkrétně solárními konektory, výtopnami na biomasu či tepelnými čerpadly. S jejich financováním by měla pomoci vláda. Kolik by ji to stálo, ekologové zatím nezveřejnili. Neuvedli ani, kolik by za přechod na nová paliva muselo zaplatit více než půldruhého milionu domácností, které plyn k vytápění využívají.

I kdyby se podařilo úsporami snížit spotřebu zemního plynu na polovinu, pořád by Česká republika dovážela více než čtyři miliardy metrů krychlových suroviny ročně. Pokud by toto množství chtěla nahradit jiným palivem, musela by spálit kolem sedmi milionů tun koksu nebo přes osm milionů tun hnědého uhlí či více než deset milionů tun tvrdého dřeva.

http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů