Pátek, 19. dubna 2024

Odvolací soud snížil trest za skládku v Libčanech z osmi na čtyři a půl roku

Odvolací soud snížil trest za skládku v Libčanech z osmi na čtyři a půl roku
Pražský vrchní soud snížil trest podnikateli, který nelegálně skladoval jedy v Libčanech na Královéhradecku. Václav Etlík tak musí na 4,5 roku do vězení. Původně byl odsouzen k osmi letům.
 

Odvolací soud Etlíkovi také potvrdil desetiletý zákaz podnikání s odpady i povinnost zaplatit celkem 35 milionů korun Královéhradeckému kraji, Hradci Králové a obci Libčany.

Devětačtyřicetiletý Václav Etlík k soudu bez omluvy nedorazil a ani jeho advokát nedokázal vysvětlit, kde podnikatel je. Za úmyslné obecné ohrožení Etlíkovi hrozil až patnáctiletý trest, odvolací senát však jeho čin překvalifikoval na obecné ohrožení z nedbalosti. Podnikatel se podle soudu dopustil také trestného činu nakládání s nebezpečnými odpady. Rozsudek je pravomocný, možné je teď pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

"Obžalovaný výrazně a vážně porušil předpisy. Nešlo však o úmysl, ale o takzvanou vědomou nedbalost - věděl, že mohou nastat škodlivé následky, ale bez přiměřených důvodů spoléhal na to, že nenastanou," odůvodnil rozsudek člen senátu Zdeněk Sovák.

Upozornil, že za své krajně neodpovědné počínání dostal Etlík trest téměř na samé horní hranici trestní sazby, která u nedbalostního obecného ohrožení činí pět let. Trest si odpyká v mírnější věznici s dozorem. Soud totiž přihlédl k dosavadní podnikatelově bezúhonnosti.

Likvidace za více než třicet milionů korun
Krajský soud poprvé poslal Etlíka za machinace s nebezpečnými odpady na 6,5 roku do vězení v listopadu 2007 a přikázal mu zaplatit 7,5 milionu korun za náklady spojené s likvidací skladu. Na deset let mu zakázal podnikání v oblasti odpadů a zablokoval jeho nemovitosti.

Vrchní soud však loni v březnu rozsudek zrušil a vrátil případ k doplnění důkazů.

Napodruhé vynesl královéhradecký krajský soud osmiletý trest. Zpřísnil ho proto, že zohlednil výši škody, která mohla vzniknout v případě nehody. Dříve se nezapočítával ohrožený majetek obyvatel obce

Policie objevila sklad v dubnu 2006. Neoznačené objekty byly po strop zaplněné odpadem. Pracovníci dekontaminační společnosti poté odvezli stovky tun toxických látek do spaloven.

Likvidace stála 34 milionů korun, které zaplatil kraj, Hradec Králové, Libčany a ministerstvo životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů