Úterý, 19. března 2024

Fixace ceny energie před vyššími náklady vždy neochrání

Pokud se zvýší poplatky za dodání energie, může klient zaplatit víc, přestože fixoval
Fixace ceny energie před vyššími náklady vždy neochrání

- Služba se u PRE a ČEZ vztahuje jen na základní cenu za elektřinu

Po domácnostech odebírajících elektřinu od ČEZ a PRE se možného růstu cen elektřiny v příštím roce nemusejí obávat ani klienti E.ON. Ten totiž včera jako třetí z velkých dodavatelů oznámil, dokdy a jak si mohou zafixovat cenu elektřiny na letošní úrovni.

Na rozdíl od svých konkurentů však nabízí možnost fixovat si nejenom pohyblivou složku ceny, takzvanou silovou elektřinu, ale i cenu za dodání, kterou každý rok na podzim stanovuje Energetický regulační úřad.

"Bereme tak na sebe riziko možného navýšení regulovaných položek, jako je například poplatek za distribuci," říká Michal Šafář, předseda představenstva E.ON Energie.

Regulovaná část přitom činí až 43 procent částky, kterou domácnosti celkově zaplatí ve svých fakturách. "Její cena například v roce 2009 vzrostla v průměru o 7,3 procenta," říká Jarmila Lehnerová, tisková mluvčí Energetického regulačního úřadu. V předchozích letech se nárůst cen regulovaných složek pohyboval mezi 1,8 až 2,5 procenta.

S možností zafixovat si cenu elektřiny přišel jako první loni v prosinci ČEZ. Jeho nabídka umožňuje, aby zákazníci odebírali v roce 2010 cenu silové elektřiny dokonce o čtyři procenta levněji než letos. Například zákazník v severočeském kraji s tarifem D02d tak zaplatí za 100 kWh místo 448 pouze 430 korun.

"Pokud se však podstatně zvýší cena regulovaných složek, může být celková cena pro domácnost v roce 2010 i přes fixaci vyšší," varuje před přílišným optimismem ohledně výše faktur v příštím roce Martin Novotný, hlavní analytik Broker Consulting.

Zákazníci PRE, kteří se rozhodnou zafixovat si cenu na příští rok, mohou využít výhod fixace už letos.

"Faktura za elektřinu v produktu Komfort + Garant totiž neobsahuje na rozdíl od ostatních běžných tarifů poplatky za odběrné místo," říká Petr Holubec, mluvčí PRE.

Přechod na produkt bez tohoto poplatku se přitom odehraje hned po podpisu smlouvy. Rodina žijící v běžném třípokojovém bytě s dálkovým vytápěním tak už letos může ušetřit i 650 korun.

Dojednat cenu lze mailem i po telefonu

Samotná fixace není složitá. Například u ČEZ stačí do konce února zavolat na zákaznickou linku 840 840 840, navštívit zákaznické centrum nebo vyplnit formulář na www.cez.cz. "Pokud si zákazník produkt objedná, už jej nemůže vypovědět," připomíná Eva Nováková, mluvčí ČEZ.

Vedle fixace si může zákazník u ČEZ zvolit variantu v podobě pohyblivé ceny elektřiny, která se řídí cenami na burzách a sleduje jejich výkyvy. Zákazník si může zvolit produkt, který sleduje vývoj cen měsíčně nebo čtvrtletně. "Varianta je zajímavá pro domácnosti s vyššími přebytky mezi příjmy a výdaji, jimž skokové změny nezpůsobí potíže," upozorňuje Martin Novotný. U PRE si lze zafixovat cenu také do konce února a bez možnosti výpovědi. Učinit tak lze jen na www.pre.cz v sekci Můj zákaznický účet. Zákazníci E.ON mají čas na rozmyšlenou do 31. března. Fixaci mohou sjednat mailem na info@eon.cz či na lince 840 111 333. Je třeba uvést jméno, číslo místa spotřeby či adresu a kontakt. Výpovědní doba je rok od oznámení dodavateli.

Fixace se vyplatí méně majetným

Ohledně toho, zda se vůbec vyplatí cenu fixovat, však většina odborníků nemá příliš jasno. Proti fixaci hovoří to, že cena elektřiny v posledním období na energetických burzách klesá. Nedávno totiž stála i 90 eur za MWh. V současné době se úroveň cen vrací o dva roky zpět a kontrakty pro rok 2010 se blíží k 50 eurům. Důvodem jsou zpomalující ekonomiky ve střední Evropě a klesající trend u ropy, plynu a těžkých topných olejů.

"Průměrná cena v roce 2009 by tak na burzách mohla být mezi 50 až 55 eury za MWh," říká Jan Procházka, ředitel pražské pobočky brokerské firmy Cyrrus.

Na druhou stranu existují další faktory, které je těžké odhadnout. "Na nákupní ceny elektřiny mají například vliv také náklady na emisní povolenky, těžební limity na uhlí, dosluhující tepelné elektrárny a nutnost nákladů na jejich opravy a rekonstrukce," připomíná Petr Holubec. Ty mohou cenami podstatnou měrou zahýbat vzhůru nebo také dolů.

Jediné, na čem se tak analytici shodují, je vhodnost fixace cen u odběratelů s napjatým rozpočtem. "Vyplatí se třeba menším podnikatelům a živnostníkům, kteří mají nízké marže a nemohou si dovolit zvyšování cen energie v dlouhodobém horizontu," říká Jan Procházka. Znalost budoucích nákladů by pro ně měla být důležitější než potenciální výnos z případných nižších cen.

Podobně na tom jsou i domácnosti s napjatým rozpočtem. Také je může případný nečekaný růst ceny energie dostat do vážných problémů.

Dokdy fixovat

- ČEZ, produkt FIX 2010 - do 28. února 2009

- PRE, produkt Komfort + Garant - do 28. února 2009

- E.ON, produkt Jistota 2010 - do 31. března 2009

AUTOR: Pavel Cechl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů