Pátek, 29. března 2024

Lodníci zachraňují Prahu před povodní

Lodníci zachraňují Prahu před povodní

Silné mrazy v minulých dnech sevřely Sázavu až třiceticentimetrovým ledovým krunýřem. Kdyby se led rozlámal sám najednou při velkém oteplení, mohly by kry vytvořit hráz pod Pikovicemi a způsobit zátopy.
Povodňová vlna by pak mohla dorazit až do Prahy.

Blesk byl s lodníky na Sázavě včera jako první. Nalodil se na větší šíf Blanka a sledoval posádku Vodníka Radka Mlčocha a Petra Prudkého ml., jak si s ledovým krunýřem poradí.

Chlapům od vody to šlo od ruky. „Už máme uvolněných asi 200 metrů Sázavy nad soutokem s Vltavou. Práce je tady ale nad hlavu. Čeká nás rozbourat ještě asi tři kilometry zamrzlé řeky až nad Pikovice,“ řekl Blesku šéf lodníků Petr Prudký st. Kdyby totiž přišlo velké oteplení, rázem by obrovské kry mohly Sázavu zcela uzavřít a část Pikovic, kde mají chaty hlavně Pražané, by se ocitla pod vodou.


„Hrozilo by, že se kry postaví jedna za druhou a vytvoří několikametrovou ledovou hráz. Kdyby povolila, zátopová vlna by se dostala do Vltavy. Hladina by stoupla až v Praze,“ vysvětluje Prudký. K rozlámání až 30 centimetrů silného ledu nemá Povodí Vltavy ledoborec. „Loď Vodník se pořádně rozjede po hladině, před čelem zamrzlé hladiny se prudce zastaví a metrová vlna se dostane pod led a rozláme ho na kry,“ vysvětlil kapitán doprovodné lodě Blanka Jiří Charuk.

Autor: Vlastimil Staňa

Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů