Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost DHL je oficiálním logistickým partnerem českého předsednictví Evropské unie. Bude pro české předsednictví v Radě EU zajišťovat přepravu zásilek, vybraného mobiliáře, dekorací, propagačních a tiskových materiálů po celé České republice, a také mezi Prahou a Bruselem. Spolupráce potrvá od 1. ledna do 30. června 2009.Logistické služby budou během českého předsednictví zajišťovat divize DHL Freight a DHL Express. Zásilky s předměty budou přepravovány v rámci silniční a letecké přepravy. Nasazena budou také ekologicky šetrná vozidla CNG Combo, jezdící na alternativní pohon - zemní plyn.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Koncentrace polétavého prachu v ovzduší jednes ráno v Moravskoslezském kraji stále mírně nad povoleným limitem, který je 50 mikrogramů na metr krychlový.
Ještě v sobotu večer byly limity pro výskyt polétavého prachu ve vzduchu překročeny na Karvinsku více než čtyřnásobně. Dnes ráno se už na území celého Moravskoslezského kraje hodnoty pohybují mezi 50 až 65 mikrogramy, nejhorší stav byl v Ostravě-Mariánských Horách, kde bylo naměřeno 105 mikrogramů prachu na metr krychlový. Znečištění ovzduší v kraji přetrvává od prosince loňského roku.

Národní síť Zdravých měst uskuteční pro své členy 12. února 2009 seminář o možnostech Operačního programu Životní prostředí.
Pracovníci fondu seznámí účastníky semináře s aktualitami v oblasti čerpání zdrojů z OPŽP a doporučí, jak efektivně postupovat při získávání dotací.  Seminář přinese aktuální informace z oblasti čerpání zdrojů z OPŽP,  informace k aktuálním otevřeným výzvám a prezentaci příkladů dobré praxe. Akce je určena zejména zástupcům územních samospráv (politikům, pracovníkům úřadů apod.), projektovým manažerům, zástupcům NNO a všem dalším zájemcům z řad odborné i laické veřejnosti.

Zbrusu novou naučně – zábavnou show Zázraky přírody, kde je největší hvězdou příroda sama, připravuje do vysílání Česká televize. První ze šesti dílů se na obrazovkách objeví 14. února. Jeho prostřednictvím se diváci dozvědí, proč není lednímu medvědovi zima, že lotosový list dal návod k výrobě neuvěřitelných věcí, moderátoři Maroš Kramár a Vladimír Kořen navíc ukáží ovoce s kouzelnými účinky. Ozdobou každého dílu budou čtyři známé osobnosti, které budou tipovat správně odpovědi na sedm položených otázek. Poprvé jimi budou zpěvačka Ilona Csáková, moderátorka a modelka Monika Žídková, olympijský vítěz Aleš Valenta a bavič Josef Mladý.

Nejvíce orientované země na ochranu životního prostředí z hlediska cestovního ruchu.
1. Švédsko (1)
Země, jejíž zamrzlá jezera a temné jehličnaté lesy byly odpradávna jako stvořené pro vznik mýtů a legend, je ohledy na životní prostředí pověstná. Ekologie a vše s ní spojené je zde všemožně zvýhodňováno, velký důraz se klade na technologie a postupy šetrné k životnímu prostředí.
2. Norsko
3. Švýcarsko (5)
4. Nový Zéland (2)
5. Finsko
6. Island (4)
7. Dánsko (6)
8. Německo (8)
9. Kanada (7)
0. Nizozemsko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů