Pátek, 29. března 2024

Brno chystá druhou etapu rekultivace největší městské skládky

Brno chystá druhou etapu rekultivace největší městské skládky
Brno připravuje druhou etapu rekultivace stodesetihektarové černovické skládky. Do roku 2013 by se mělo 19 hektarů ze smetiště, kam se v minulosti po desetiletí vozil veškerý odpad z Brna, proměnit v park. Náklady město odhaduje na 187 milionů korun. Až 168 milionů korun chce město získat jako dotaci z operačního programu Životní prostředí, řekl dnes ČTK mluvčí magistrátu Pavel Žára.
    Rekultivací skládky se na dnešní schůzi zabývali městští radní. Zařadili ji do plánu investic, takže nyní může město vypsat soutěž na projektovou dokumentaci k územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení. "Příprava projektů bude trvat více než jeden rok. Žádost o dotaci předložíme začátkem roku 2010," řekl Žára.
    Brno černovickou skládku rekultivuje, protože při prudkých deštích se z ní do podzemních vod vymývají škodliviny. Stavbaři proto povrch skládky zatěsní betonem, aby dovnitř neteklo. Pak povrch ozelení. Podle Žáry se předběžně počítá s parkovou úpravou, o přesném využití území ale zatím nebylo rozhodnuto. Brno plánuje kvůli rekultivaci setkání s veřejností, kde by návrhy na využití pozemku mohli předložit i obyvatelé Brna.
    Rekultivace černovické skládky začala pilotním projektem. Ve druhé etapě připravované nyní by se mělo zvelebit 19 hektarů v katastrech městských částí Černovice a Tuřany.
    Na černovickou skládku se v Brně vozil odpad od druhé světové války do počátku 90. let. Problémem je, že nikdo přesně neví, co se pod jejím povrchem skrývá. Sváželo se sem prakticky vše od komunálního odpadu přes nemocniční či průmyslové odpady po nebezpečné látky. Rekultivace potrvá léta a město ji zahájí v částech, kde vlastní všechny pozemky. V majetku města je asi třetina pozemků.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů