Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kocáb nevylučuje, že vyvolá u zelených diskuzi o jádru

Kocáb nevylučuje, že vyvolá u zelených diskuzi o jádru
Pokud by české jaderné elektrárny dostávaly palivo i z jiných zemí než pouze z Ruska, budoucí ministr pro lidská práva Michael Kocáb (za Stranu zelených) by se snažil vyvolat u zelených diskuzi o tom, zda by neměla změnit svůj negativní názor na jadernou energetiku. Proti jejímu rozvoji by byl ale v případě, že by Česko bylo stoprocentně závislé na dodávkách ruského paliva. Kocáb to uvedl v pořadu Impulsy Václava Moravce.
    "Kdyby platila varianta, že budeme stoprocentně závislí na Rusku, tak bych velmi varoval před tím rozjíždět tento program. V případě, že by se ukázalo, že nemusíme být stoprocentně závislí na Rusku, tak bych asi tuto věc přenesl do Strany zelených a snažil bych se zavést alespoň diskusi a přemýšlet o tom, zda nepřehodnotit (postoj strany k jádru). Protože nějakým způsobem svoji energetiku založit musíme," řekl Kocáb.
    Zelení se staví proti jaderné energii. SZ a ministr životního prostředí Martin Bursík nesouhlasí s pracovní verzí návrhu energetické koncepce, která počítá s prolomením limitů těžby hnědého i černého uhlí, a také s využitím všech dostupných zásob uranu. Podle Bursíka je nutné koncepci "zásadně přepracovat".
    Naproti tomu ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) se v Otázkách Václava Moravce v České televizi (ČT) vyjádřil v tom smyslu, že by se ČR měla v budoucnu více orientovat na jaderné zdroje energie a nikoliv na plyn. Správnost těchto úvah, které obsahuje návrh státní energetické koncepce, potvrdily podle Římana nynější spory kolem dodávek ruského plynu.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů