Pátek, 19. dubna 2024

Berounka poskytla útočiště stovkám vodních ptáků

Berounka poskytla útočiště stovkám vodních ptáků

Plzeň - Nádherné přírodní scenérie jsou v těchto dnech k vidění na Berounce v Plzni. Na zdejším zimovišti nedaleko kostela svatého Jiří našly útočiště stovky vodních ptáků. Ornitologové, kteří je sledují, jim také odebírají vzorky a kontrolují jejich stav.

Ornitologům nahrávalo hlavně mrazivé počasí posledních dnů. Většina vodních ptáků se totiž musela stáhnout na nezamrzající toky a zimoviště v Plzni na Berounce patří k vyhlášeným. Podle Karla Makoně ze Záchranné stanice živočichů v Plzni jsou na zimovišti vedle labutí a divokých kachen k vidění také vzácné druhy ptactva - morčáci, kormoráni či chocholačky.

Stovky vyhladovělých ptáků mají samozřejmě i velkou spotřebu. Pracovníci plzeňské záchranné stanice je chodí každý den přikrmovat. Týdně na zimoviště navozí až pět pytlů ječmene. Ornitologové také každý den odečítají kroužky a dělají kontrolní náběry vzorků. "Zajišťujeme směsný vzorek, což je trus od kachen, labutí a jiných zimujících ptáků. Necháme jej vyšetřovat na salmonelu, ptačí chřipku a ptačí parazity," vysvětluje Makoň.

Zimoviště využijí i základní školy

Díky kroužkům ornitologové zjišťují, odkud a kam ptáci migrují, ale i kolik jich je, kolika let se dožívají, kde hnízdí a jaké mají problémy. "V této lokalitě už to realizujeme od roku 1997. Od té doby jsme získali poměrně cenné informace a data, podotýká Makoň.

Situaci na Berounce se snaží využít i základní školy. Hejno zimujících ptáků přímo vybízí k praktickým hodinám přírodopisu. Žákům jsou navíc k dispozici i podrobné informační panely.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů