zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Jedovatý pavouk možná žije na skalkách uvnitř Třebíče

25.01.2009
Příroda
Jedovatý pavouk možná žije na skalkách uvnitř Třebíče

Třebíčsko/ Vědci Milanu Řezáčovi z Prahy se podařilo v moravských stepích nalézt jednoho z nejjedovatějších českých pavouků, kterému dal jméno stepník moravský.
Na Třebíčsku se živočich vyskytuje v údolí řeky Jihlavy, na Mohelenské hadcové stepi a v údolí Oslavy u zříceniny hradu Levnov.
Na Moravě pak na Pálavě u Mikulova, v oblasti Bzeneckých písků, na předměstích Brna či v Podyjí.
Je pozoruhodné, že osminohý skvost - alespoň z pohledu arachnologa - byl u nás vždy, nejedná se tedy o druh zavlečený. Jen šikovně unikal pozornosti odborníků.
"Už dříve jsem registroval určité nesrovnalosti v období pohlavní aktivity dosud popsaných dvou druhů stepníků vyskytujících se na území Česka. Pak jsem v pražském Národním muzeu uviděl pavouka, kterého nebylo možné přiřadit k žádnému z dosud popsaných druhů," říká Milan Řezáč. Udělal tedy revizi a objev nového českého pavouka byl na světě. Zástupce jednotlivých druhů členovců lze od sebe často odlišit jen podle tvaru kopulačního orgánu a období, kdy k páření dochází.
Podle zjištění Milana Řezáče stepníci moravští kopulují v květnu. V terénu jsou k zahlédnutí nejčastěji samečci, kteří vyrážejí hledat samičku, a to od dubna do června.
Vzhledem k tomu, že v populaci stepníků je vždy více samců, je o samičky velký boj. Po spáření sameček své partnerce zalepuje pohlavní orgán, aby jí zamezil v promiskuitě. Samička naklade do kokonu asi 80 vajíček.
"Přežije však jen mizivé procento nové generace," objasňuje Řezáč. Vylíhlí mladí pavouci pak matku spořádají jako svou první potravu.
A jak je to s jedovatostí stepníků? U zdravého člověka po kousnutí následuje horečnatý stav doprovázený silným zrychlením tepu, tlakem v hlavě a zrudnutím obličeje. Ten po přibližně dvou hodinách končí a zbytek dne přetrvává silná bolest hlavy. Působení na děti nebo nemocné lidi zatím není známo, otrava stepníkem moravským zatím nebyla zaznamenána.

Samička je větší

"Je však větší než ostatní dva středoevropské druhy a disponuje tedy pravděpodobně větším množstvím jedu. Není však potřeba mít z otravy tímto pavoukem strach, protože pravděpodobnost kousnutí je naprosto mizivá. A to nejen pro jeho vzácnost a život v podzemních norách, ale i proto, že nebývá agresivní," dodává Řezáč.
Jak je pro pavoukovce typické, samička stepníka moravského je větší než sameček. Délka těla dosahuje dva centimetry, včetně nohou pak samička může měřit až tři a půl centimetru. Celková velikost samce je nanejvýš dva centimetry. Sameček je velmi pestře zbarvený. Jako ochranu před predátory využívá v přírodě poměrně obvyklý kontrast červené a černé. "Říká tak: Jsem nechutná beruška," podotýká Řezáč.
Kněžický entomolog Václav Křivan, člen Českého svazu ochránců přírody, o pavoukovi ví: "Tady doopravdy bylo potřeba udělat revizi dosud zjištěných informací. Stepník moravský se teoreticky může vyskytovat i uvnitř města Třebíče, protože místní skalky mají sem tam holá vyprahlá místa bez náletu dřevin. A to je prostředí pro tento druh vhodné."
Dále zmínil, že pavouk má příhodné podmínky i třeba kolem Vladislavi. Podle Křivana je vzácný živočich spolehlivým indikátorem nejzachovalejších biotopů.
Stepník moravský se kromě Česka vyskytuje ještě na Slovensku, v Maďarsku i Rakousku, zejména v místech se zachovalou stepní krajinou.

HANA JAKUBCOVÁ

www.trebicsky.denik.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
21
7. 2017
21-22.7.2017 - Přednáška, diskuse
Praha 6, FTVS UK a Divoká Šárka
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí