Čtvrtek, 28. března 2024

Roční doby se posunuly o dva dny

Roční doby se posunuly o dva dny

Jaro letos přijde o dva dny dřív. Tedy alespoň ve srovnání s dobou před padesáti lety.

Za posledních pět desetiletí se nejen zvýšila průměrná teplota na Zemi, posunuly se také začátky ročních období v mírném klimatickém pásmu, do kterého patří i Česko.

Vyplývá to z výzkumu, který dnes zveřejnil prestižní časopis Nature.

"Pupeny vyrážejí dřív, ptáci migrují dřív, sníh taje dřív, led na oceánech se dřív prolamuje," citovala agentura Reuters člena výzkumného týmu Alexandera R. Stinea z University of California v Berkeley, jak se projevuje dřívější jaro.

Posunuté půlstoletí

Vědci sledovali statistiky teplot v mírném pásmu a dalších ukazatelů od roku 1850 do předloňska. "Mezi lety 1850 - 1950 se dají vysledovat jednoduché a pravidelné vzorce změn podnebí," popisuje Stine. "V posledním půlstoletí se začala roční období posouvat mnohem výrazněji."

Výzkumný tým, jehož součástí byli i vědci z Harvardu a kalifornské Berkeley, změny připisuje stejným příčinám, jaké stojí za globálním oteplováním.

"Posun ročních období v posledních padesáti letech se kryje s růstem globální teploty. Dá se předpokládat, že i na ně má vliv znečistění způsobené člověkem," říká Peter Huybers z Harvardu.

Statistiky ukazují, že roční období začínají přibližně o dva dny dřív než v padesátých letech minulého století a v desetiletích, která jim předcházela.

"Například příchod chladných dní na podzim je v posledních letech skutečně razantnější," souhlasí Jan Horák z Meteopressu.

Podle něj je ale sto padesát let krátká doba na usuzování na trvalé změny. "Podnebí funguje v mnohem delších cyklech," dodává.

Dřívější vrchol

Tento argument ovšem článek v Nature pomíjí s tím, že ačkoliv velikost rozdílu mezi prvními sto lety, která vědci sledovali, a zbylými padesáti může být relativní, změny v pravidelnostech podnebí jsou jednoznačně viditelné.

Kromě zvyšující se průměrné teploty a posunu ročních období vědci zaznamenali také změnu v tom, kdy přichází teplotní vrchol roku.

"Zatímco na severní polokouli Země to sto let od roku 1850 bylo 21. července, v dalších padesáti letech se nejteplejší datum posunulo o necelé dva dny dopředu," popisuje Huybers.

Teplotním změnám a proměnám podnebí podle vědců v některých případech předcházely posuny v povětrnostních podmínkách: tedy chování větru.

Stine k výsledkům výzkumu poznamenal, že korespondují se závěry bádání anglických vědců, kteří před časem prokázali, že v některých částech Spojeného království se posunulo vegetační období zemědělských plodin. Časnější začátek cyklu je podle Britů způsoben právě jarem, které přichází dřív.

AUTOR: Petra Pospěchová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů