Pátek, 19. dubna 2024

E.ON postaví ekologický zdroj energie

E.ON postaví ekologický zdroj energie

České Budějovice - Moderní elektrárna a teplárna, která bude  spalovat jak plyn tak biomasu, by měla vyrůst v Mydlovarech na Českobudějovicku. Koncern E.ON tady definitivně opustil plán na stavbu obří spalovny. Nový  projekt je pro obce i ekology výrazně přijatelnější, bojí se ale vyššího počtu nákladních aut.

Spalovnu v Mydlovarech nechceme. Jednoznačné odmítnutí místních starostů, obyvatel i sdružení nakonec energetický koncern E.ON respektoval. Teď má nový plán. Za téměř čtvrt miliardy korun tady hodlá postavit vzorový zdroj nejen tepla, ale i elektřiny. "Jedná se o první zdroj na výrobu elektrické energie naší společnosti na území jižních Čech," říká mluvčí E.ON Česká republika Vladimír Vácha.

Zatím v rozlehlém areálu fungují předimenzované plynové kotle vytápějící za stále víc peněz jen asi čtyřtisícovou Zliv. "Od projektu si slibujeme, že cena tepla bude pro nás příznivější," věří starosta Zlivi Jiří Štabrňák.    

Jedna část nového zařízení má spalovat plyn, druhá, důležitější, přes 30 tisíc tun biomasy ročně. Energetický koncern ji začal projektovat ještě před plynovou krizí, teď je podle jeho představitelů ještě důležitější. "Spoléhat se v dodávkách tepla nebo jiných energií pouze na jedno médium není za současné situace tím nejlepším řešením," vysvětluje Vladimír Vácha.  

Projekt je obecně přijatelný i pro Mydlovary. Obec už teď ale protestuje proti stovkám nákladních aut, která sanují nedaleká uranová odkaliště. Dodávky desítek tisíc tun biomasy situaci podle starosty, ještě zhorší. "Budeme žádat na investorovi, aby nám dopady těžké dopravy kompenzoval," uvádí starosta Mydlovar Petr Ciglbauer.  

Tzv. plynová kogenerační jednotka by měla být v provozu ještě letos. Stavbu biomasové elektrárny a teplárny chce E.ON dokončit příští rok.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů