Čtvrtek, 28. března 2024

Martin Bursík: Prezident Obama dělá vše pro úspěch jednání o ochraně klimatu

Martin Bursík: Prezident Obama dělá vše pro úspěch jednání o ochraně klimatu

Předseda Rady EU pro životní prostředí, místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík dnes komentoval první kroky 44. prezidenta Spojených států amerických Baracka Obamy po inauguraci. „Barack Obama velmi rychle realizuje to, co sliboval. Jedná efektivně, během prvního týdne od inaugurace jmenoval všechny klíčové lidi, kteří budou jednat o budoucí světové dohodě o ochraně klimatu,“ řekl Martin Bursík.

Zítra bude Martin Bursík hovořit po telefonu s Carol Browner, poradkyní prezidenta Baracka Obamy pro energetiku a změny klimatu. „Budeme samozřejmě hovořit především o zásadní změně v americkém postoji ke klimatickým jednáním. Spojené státy a Evropa mají od 20. ledna společný cíl a tím je kvalitní dohoda o ochraně klimatu, uzavřená v prosinci 2009 v Kodani. Evropa získala silného partnera,“ říká Martin Bursík.

Prezident Obama jmenoval také novou ředitelku federální Agentury pro životní prostředí (Environment Protection Agency, EPA) Lisu Jackson, která byla v pátek 23. ledna ve funkci potvrzena Senátem.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clinton včera jmenovala zvláštního vyslance pro změny klimatu, kterým se stal Todd Stern. Stern bude šéfem amerického týmu, který povede jednání před prosincovou kodaňskou konferencí.

„Těším se na spolupráci s Carol Browner, Toddem Sternem i Lisou Jackson. Jsem přesvědčený, že na jejím konci bude ambiciózní a efektivní světová dohoda, která pomůže zachránit klimatickou rovnováhu planety,“ říká předseda Rady EU pro životní prostředí Martin Bursík.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů