Pátek, 19. dubna 2024

Británie pomůže garancemi automobilovému průmyslu

Británie pomůže garancemi automobilovému průmyslu
Britská vláda včera představila balíček opatření, který má pomoci problémovému automobilovému průmyslu přežít recesi. Pomoc zahrnuje garanci úvěrů pro automobilové společnosti v celkovém objemu 2,3 miliardy liber (68,7 miliardy korun). Uvedl to britský ministr obchodu a podnikání Peter Mandelson.

Mandelson ve svém vystoupení ve Sněmovně lordů upozornil, že balíček není přímou finanční pomocí pro firmy. Má však pomoci průmyslu přežít současnou ekonomickou bouři. Upřesnil také, že vláda bude garantovat úvěry od Evropské investiční banky v objemu 1,3 miliardy liber a zaručí se za půjčky ve výši jedné miliardy liber na podporu investic do vozů přátelských k životnímu prostředí.

"Automobilový průmysl se propadl mnohem rychleji a hlouběji než ostatní odvětví," zdůvodňoval včera postup vlády Mandelson.

Podle Mandelsona vláda také zvažuje možnosti podpory výzkumu a vývoje ekologicky šetrnějších motorů a hybridních a elektrických vozů. Nová opatření by měla poskytnout průmyslu výraznou podporu a pomoci Británii stát se světovou jedničkou ve vývoji a výrobě vozů s nízkými emisemi.

Automobilový průmysl v Británii se podílí na vývozu země deseti procenty. Přímo zaměstnává 850 tisíc lidí a závisí na něm stovky dodavatelských společností.

Výroba osobních a nákladních automobilů ve Velké Británii se jen za loňský prosinec propadla o téměř polovinu a zažila tak největší pokles za posledních třicet let. O pomoc automobilky, včetně britské divize General Motors a Jaguar Land Rover, kterou vlastní indická Tata Motors, volaly již dva měsíce.

Britský automobilový průmysl převážně ovládají zahraniční společnosti, jako jsou Honda nebo Nissan. Britské automobilky se dostaly do problémů stejně jako jejich kolegové v dalších zemích kvůli omezení přístupu k úvěrům a recesi na většině vývozních trzích. Minulý týden Sdružení výrobců a prodejců automobilů uvedlo, že výroba v Británii v prosinci klesla meziročně o téměř polovinu.

Kvůli poklesu poptávky také mnoho společností omezuje náklady. Nissan již ve své britské továrně propustil 1200 zaměstnanců. Honda v továrně ve městě Swindon zastavila podle agentur AP a Reuters na čtyři měsíce výrobu.

Zachránit své automobilky se snaží i další evropské země. Francie by mohla svým výrobcům aut poskytnout až 6 miliard eur. Německá vláda nalije do společnosti Opel 1,8 miliardy eur a zavedla i prémii ve výši 2500 eur za koupi nového auta a sešrotování starého vozidla.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů