Čtvrtek, 28. března 2024

Obama do Čech asi nedorazí. I kvůli klimatoskeptikovi

Obama do Čech asi nedorazí. I kvůli klimatoskeptikovi

Pokud by někdo chtěl vypisovat sázky na to, jestli do Prahy během českého předsednictví přijede americký prezident Barack Obama, měl by zvážit "faktor Klaus". A následně kurz přizpůsobit spíš k tomu, že vrcholná seznamovací schůzka EU - USA bude spíš v Bruselu, případně ve Štrasburku, než v Praze.

Přímo ve Washingtonu se už totiž lobbuje za to, aby Obama raději jednal s EU na neutrální půdě v Bruselu.

John Brutton, šéf zastoupení Evropské komise ve Washingtonu, v rozhovoru s evropskými novináři uvedl, že snahou komise je, aby Barack Obama navštívil Brusel. Podle Bruttonova vyjádření komise od nového amerického prezidenta očekává zásadní kroky v otázce globálního oteplování.

"Brusel na to bude velmi silně tlačit," uvedl Brutton ještě před Obamovým pondělním prohlášením, v kterém prezident oznámil, že "Spojené státy se chtějí ujmout vedení" v boji s klimatickými změnami.

Skeptický postoj českého prezidenta Klause k tomuto tématu je v USA dobře známý. I v Americe totiž platí tak trochu za "klimatoskeptickou" celebritu. Stačí připomenout reklamní kampaň v amerických novinách konzervativního think tanku Heartland Institute z podzimu 2007, v němž se Klaus postavil environmentalistovi a pozdějšímu nositeli Nobelovy ceny Alu Goreovi. S tím se v březnu Klaus v USA utká znovu, na konferenci ECO:nomics v Kalifornii.

Právě Klausovy názory by mohly být z hlediska Obamovy administrativy jednou z okolností při volbě mezi Prahou a Bruselem. To striktně "mimo záznam" a jen pokývnutím hlavy naznačují i čeští diplomaté. Oficiálně však stojí při Klausovi a odvolávají se spíš na jiný problém - radar.

"Je to absolutní nesmysl. Pohybujeme se na úrovni nejvyšší profesionální politiky, kdy případné různé názory nemohou být důvodem, aby se vzájemně nemohli sejít," reagoval na "faktor Klaus" český velvyslanec ve Washingtonu Petr Kolář. Obama se do Evropy chystá v dubnu, kdy především ještě nebude mít jasno o tom, jak dál s protiraketovou obranou.

Je ale pravděpodobné, že pokud se unie potřebuje s Obamou dohodnout, jak dál s klimatem před zásadní klimatickou konferencí koncem roku v Kodani, může být pro bruselské úředníky docela zlým snem představa, že český prezident Baracku Obamovi manifestačně předává výtisk své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. "Co jsem slyšela při různých jednáních, o Praze se pro EU - USA summit vůbec nemluví, jde spíš o to, zda to bude v Bruselu nebo ve Štrasburku," říká europoslankyně Jana Hybášková.

AUTOR: Tereza Nosálková
AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů