Pátek, 19. dubna 2024

Spalovna? Asi Chvaletice...

Spalovna? Asi Chvaletice...

Přestože nové vedení Pardubického kraje ostře odmítá spalovnu nebezpečných odpadů v Pardubicích, mnohem větší zařízení na spalování komunálního odpadu ve Chvaleticích ale podporuje

Pardubice - Nové krajské vedení se začíná znovu zabývat myšlenkou na výstavbu velké spalovny komunálního odpadu.
Před lety přitom předchůdci dnešních radních neuspěli s nápadem pálit odpad z domácností v Opatovicích nad Labem na Pardubicku. Nyní se však zdá, že by spalovna, jejíž stavba by podle prvních odhadů měla stát dvě miliardy, měla vzniknout ve Chvaleticích na Přeloučsku.
„Umístění ve Chvaleticích by bylo výhodné, je to vážně míněná lokalita. Chceme však nechat zpracovat vyhledávací studii, která by měla posoudit i další možná místa pro spalovnu,“ řekl první náměstek hejtmana Jan Tichý.

O výstavbě spalovny jednal kraj už vloni s Elektrárnou Chvaletice, teplo získané spalováním odpadů by mohlo být využito s pomocí jejích rozvodů k vytápění okolních obcí a firem.
Podle původního záměru by mělo zařízení v první fázi likvidovat 96 tisíc tun komunálního odpadu ročně a produkovat tak až 30 tisíc tun popílku a škváry. Ve druhé etapě by zařízení, které by sloužilo i pro Královéhradecký kraj, mohlo spalovat až dvojnásobné množství odpadu.
Ovšem stejně jako s plánovanou spalovnou nebezpečného odpadu v Rybitví u Pardubic ani s tou chvaletickou nebudou souhlasit zdaleka všichni. Odpůrci spalovny celému projektu vytýkají třeba to, že by zbrzdil dobře nastartovaný systém sběru, třídění a využívání druhotných surovin a produkoval by toxickou škváru, popílek a další jedovaté zplodiny s rakovinotvornými účinky. Navíc poukazují na vysoké náklady na výstavbu, které by šly podle nich lépe využít na alternativní zpracování odpadu.
Spalovna měla stát původně v areálu Elektrárny Opatovi c e, kraji se však nepodařilo dohodnout se s jejím vlastníkem na nájemních podmínkách. Záměr také narážel na silný odpor veřejnosti a ekologických organizací, při dvou protestních peticích se v rozmezí tří let sešlo přes 10 tisíc podpisů. Lidé ze sousedních Opatovic a Čeperky v referendech výstavbu spalovny zamítli a zakázali svým radnicím se projektu účastnit. „Spalovna je progresivní způsob likvidace odpadu. Měli bychom zájem, aby tady takové zařízení stálo,“ uvedl však Tichý.

Náměstek hejtmana: Skládkování není řešení
Skládkování podle něj není dlouhodobě únosné. Nedaleko Chvaletic je rozsáhlá skládka odpadu, podle Tichého by jej spalovna mohla postupně likvidovat.
O pokračování záměru chce Pardubický kraj jednat s Královéhradeckým krajem a magistráty obou měst. Kapacitu spalovny by nebylo možné totiž bez jejich účasti naplnit. Pro rozhodování by měla být před vlastním projektem zpracována studie proveditelnosti. „Bez dotace z Evropské unie je to ale neprůchodné,“ dodal Jan Tichý.
Radnice Hradce Králové vznik zařízení dlouhodobě odmítala, nyní čeká, s čím Pardubický kraj přijde. „Dřívější záměr byl amatérsky zpracován, proto jsme s ním zásadně nesouhlasili. Nezohledňoval financování, dodávky odpadů a provozní náklady včetně plateb za emise. Náš postoj se nezměnil, jednat ale budeme dál,“ řekla Pavla Finfrlová, náměstkyně královéhradeckého primátora, která má na starost životní prostředí.
Studie proveditelnosti by podle ní měla zhodnotit, nakolik může likvidaci odpadu pomoci důsledná recyklace či jiné využití, a vyčíslit náklady jednotlivých variant.

„Spalovna je progresivní způsob likvidace odpadu. Máme zájem, aby tady takové zařízení stálo.“ první náměstek hejtmana Jan Tichý

Spalovny odpadů Chvaletice: Spalovna komunálních odpadů Pardubický kraj by rád vystavěl ve Chvaleticích u Přelouče velkou spalovnu komunálního odpadu. Zařízení za dvě miliardy korun by mělo dokázat ročně spálit až 96 tisíc tun odpadů z pardubických a královéhradeckých domácností. Spalovna by však každý rok vyprodukovala 30 tisíc tun popílku a škváry. Přitom politici dokonce plánují, že by spalovna mohla časem zvládnout zlikvidovat až dvojnásobné množství komunálního odpadu. Kraj se do stavby zařízení pustí pouze v případě, že sežene evropské dotace.

Rybitví Spalovna nebezpečného odpadu: Naopak krajští radní mají úplně jiný názor na plán česko-rakouské firmy AVE CZ, která chce od roku 2011 v areálu semtínské chemičky pálit 20 tisíc tun nebezpečného odpadu ročně. Ostatně dnešní první náměstek hejtmana Jan Tichý ještě jako opoziční politik tvrdil, že udělá vše pro to, aby se u Pardubic chemický odpad nikdy nepálil. V létě zorganizoval petici, kterou podepsalo 45 tisíc lidí. Nyní už v nové funkci má však v rukou účinnější prostředky. Kraj totiž vyškrtne spalovnu z krajského plánu nakládání s odpady a dokonce chce u soudu zpochybnit vydané stavební povolení, které firma získala na stavbu administrativní budovy, která má být součástí spalovny.

Zdroj: http://www.prelouc.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů