Pátek, 29. března 2024

Ekologové trvají na zbourání krnovského supermarketu

Ekologové trvají na zbourání krnovského supermarketu

Spory kvůli stavbě Kauflandu v Krnově nekončí. Sdružení Hnutí Duha Jeseníky a Krajský úřad v Ostravě mají rozdílné názory na to, jestli stavba supermarketu proběhla v souladu se zákonem. Soud dal za pravdu ekologům, kraj se proti tomu brání takzvanou kasační stížností. 

Koncem loňského roku potvrdil Krajský soud v Ostravě, že Krajský úřad Moravskoslezského kraje chyboval, když pro stavbu supermarketu vydal územní povolení a nepřipustil námitky ekologů. Ti na základě rozsudku označili supermarket jako černou stavbu, která by měla být zbourána.

"Budeme žádat odstranění stavby a budeme žádat personální důsledky na Stavebním úřadu v Krnově, protože tento stav je podle nás tragický pro Krnov," potvrzuje předseda Hnutí Duha Jeseníky Ivo Dokoupil.

Supermarket nicméně stojí už řadu měsíců a podle starostky rozhodně nejde o černou stavbu. Požadavek ekologů určitě nepodporuje. "Pokud mají zájem na tom, aby díky tomu, že jim snad byla upřena práva v řízení, dosáhnou zboření takovéto stavby, tak si myslím, že jejich motivace je chybná," řekla starostka Renáta Ramazanová.

Krajský úřad v Ostravě s rozhodnutím soudu nesouhlasí, takže se proti verdiktu odvolal. "Krajský úřad podal kasační stížnost, tedy vlastně návrh na přezkoumání rozsudku, neboť se domnívá, že zrušené rozhodnutí bylo vydáno v souladu se stavebním zákonem a správním řádem v době vydávaného rozhodnutí," říká mluvčí kraje Petra Špornová.

Dodala, že o stavbě krnovského Kauflandu se rozhodovalo téměř před třemi roky. Další roky pak patrně potrvá, než o kasační stížnosti rozhodne Nejvyšší správní soud. Vyřešení kauzy Kaufland se tak určitě řádně protáhne.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů