Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Jihlavě se objeví nádoby na sběr rostlinného bioodpadu

V Jihlavě se objeví nádoby na sběr rostlinného bioodpadu

JIHLAVA - Novinku v odpadovém hospodářství chystá pro své obyvatele město Jihlava. To rozmístí po městě sběrné nádoby na rostlinný bioodpad.

Zhruba 150 nádob na svoz rostlinných bioodpadů bude umístěno ve dvou lokalitách města. Nádoby o obsahu 120, 140 a 240 litrů bude svážet speciální vozidlo přizpůsobené na sběr bioodpadu. Vybrané lokality jsme zvolili podle typu, na kterém chceme sběr bioodpadů otestovat. Jde o starší rodinné domy a bytové domy mezi Znojemskou, Brtnickou ulicí a Lidickou Kolonií a dále o novou výstavbu domů v oblasti Jasmínová, Trnková, Šípková,"
uvedl Martin Málek, mluvčí společnosti, která v Jihlavě likviduje odpad.

V těchto oblastech podle Málka dostanou občané v každém domě jednu speciální nádobu a do ní budou ukládat rostlinné odpady ze zahrad a kuchyní. "Nádoby dáme občanům zdarma a svoz bioodpadů zahájíme zkušebně 1. července," uvedl mluvčí. Bioodpady budou pravidelně sváženy na kompostárnu Henčov, kde bude sledována kvality rostlinných bioodpadů a následně poslouží k výrobě kompostu.

Na konci roku společnost vyhodnotí výsledky sběru a po dohodě s odborem životního prostředí rozhodne, ve které lokalitě bude sběr bioodpadů pokračovat. "Dlouhodobým cílem je do šesti let dosáhnout plošného sběru bioodpadů z celého území města," dodal Málek. Svoz bioodpadů by měl v budoucnu snížit množství ukládaných odpadů na skládku odpadů a zajistit přeměnu bioodpadů na kompost, který se využije na údržbu městské zeleně.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů