Středa, 24. dubna 2024

Lidé v Hrádkách skládku nechtějí

Lidé v Hrádkách skládku nechtějí

alašské Meziříčí (28.1.2009) - Obyvatelé valašskomeziříčské místní části Krhová-Hrádky si novou skládku domovního odpadu v blízkosti svých domovů nepřejí. Město proto bude hledat jiné řešení palčivého problému. S tímto závěrem včera v podvečer odcházeli ze společného jednání zástupci radnice a občanského sdružení Za Hrádky beze skládky.
„Chtěli jsme vymezit mantinely, v nichž by se odvíjela další jednání. Nepodařilo se,“ konstatoval starosta Jiří Částečka (ODS). „Hra čísel není pro nás tak důležitá jako klid, čistota a pořádek,“ zdůraznil zástupce občanského sdružení Zdeněk Adamec.
V sousedství zamýšlené skládky byla po naplnění kapacity před několika lety uzavřena ta dosavadní. Nákladní auta firmy TS, jež pro město zajišťuje svoz a ukládání domovního odpadu, jezdí do 16 kilometrů vzdálených Životic u Nového Jičína. Skládkování je však stále dražší a životická skládka se plní rychleji než se čekalo.
Ve Valašském Meziříčí začali uvažovat o stavbě nové skládky vedle původního úložiště. Firma TS zde chtěla ukládat ročně zhruba 30 tisíc tun odpadu z města i okolních obcí po dobu 30 let. Záměr ale narazil u obyvatel Hrádek na tvrdý odpor, neboť skládka měla začínat přibližně 30 metrů od jejich domů. Lidé poukazovali na hrozící zápach, prašnost, zvýšený výskyt potkanů a celkové znehodnocení svých pozemků.
Oporu našli rovněž v nedávno zveřejněném botanickém a zoologickém posudku. Podle něj se jedná o cenný biokoridor, ve kterém se daří chráněným rostlinám a živočichům. „Před čtyřmi lety tady odborníci zjistili přítomnost jedinců, nyní jsou to celá společenstva,“ upřesnil Zdeněk Adamec.
Radnice na včerejším setkání představila nový, výrazně okleštěný záměr. „Skládka by sloužila výlučně městu,“ předeslal projektant Rostislav Svoboda. „Měla by kapacitu 150 tisíc tun a při současné produkci odpadů by vystačila na 15 let. Navíc lze tuto akci spojit s jinou finančně velmi náročnou investicí, kterou představuje rekultivace staré skládky. Při ní by se uplatnila zemina z nové stavební jámy.“
Zástupce občanského sdružení ani upravený návrh nepřesvědčil. „Chápeme ekonomické důvody, které město k tomuto záměru vedou. Naší prioritou je ale životní prostředí, a to patří ve Valašském Meziříčí k nejhorším v republice. Přidávat další zdroj znečištění je pro nás nepřijatelné,“ řekl Zdeněk Adamec s tím, že stejný názor sdílí dalších přibližně 600 občanů.
„Jejich jasnému „ne“ rozumím,“ reagoval starosta Jiří Částečka. „Budeme se proto zabývat jinými variantami odpadového hospodářství. Mohli bychom například zopakovat dosud neúspěšné pokusy o ekonomický vstup do okolních skládek. Řešením může být také vybudování překládací stanice, kde lze odpad slisovat a poté převézt na jinou skládku. To vše ale bude mít za následek výrazné zvýšení poplatků za odpady.“

S pozdravem
Josef Beneš
tiskový mluvčí Městského úřadu Valašské Meziříčí
(tel. 724 270 758)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů