Čtvrtek, 25. dubna 2024

Klaus znovu tvrdil, že klima se neotepluje

Klaus znovu tvrdil, že klima se neotepluje
Český prezident Václav Klaus na sobotním Světovém ekonomickém fóru v Davosu znovu prohlásil, že oteplování ovzduší neexistuje, a kritizoval ty, kdo chtějí s tímto jevem bojovat, jako třeba bývalý americký viceprezident Al Gore. Napsala to agentura AFP.

"Nemyslím, že je nějaké oteplování klimatu. Nevidím žádná statistická data", která by to dokazovala, řekl podle AFP v Davosu Klaus, čímž vyjádřil opačný postoj, než jaký má unie, které jeho země v tomto pololetí předsedá.

Agentura píše, že Klaus se také pustil do bývalého viceprezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Ala Gorea, který zaujímá v boji proti globálnímu oteplování jedno z předních míst. "Je mi líto, že někteří lidé jako Al Gore nejsou připraveni naslouchat konkurenčním teoriím. Ekologický militantismus a alarmismus ohledně oteplování ovzduší jsou výzvou naší svobodě," citovala agentura Klause.

Prezident se v souladu se svými liberálními idejemi také distancoval od regulování ekonomiky, které v Davosu jako prostředek boje proti nynější krizi navrhovali četní účastníci fóra, zvlášť evropští. "Mám větší obavy z reforem než ze samotné krize. Mám obavu, že se krize využije k radikálnímu svazování trhů a volné výměny ve světě," prohlásil.

Václav Klaus byl mezi 2500 účastníky ekonomického fóra v Davosu jednou z více než 40 hlav států, které se ho zúčastnily. Vedle šéfů vlád Ruska a Číny se fóra účastnil i britský premiér Gordon Brown, německá kancléřka Angela Merkelová či japonský premiér Taró Aso.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů