Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krize podle firem sníží letošní produkci nebezpečného odpadu

Krize podle firem sníží letošní produkci nebezpečného odpadu

Praha - Současná hospodářská krize sníží letošní produkci nebezpečného odpadu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými odpadovými společnostmi. Podle firem působících v oboru již klesly zakázky o více než deset procent. Příčinou jsou hospodářské problémy firem, které omezují výrobu.

"Vzhledem k dříve publikovanému poklesu průmyslové výroby v ČR o přibližně 17 procent se dá v nejbližší době očekávat další pokles produkce odpadů v tomto odvětví," řekla ČTK tisková mluvčí A.S.A. Alexandra Kostřicová.

Mezi největší hráče na trhu odpadového hospodářství patří kromě A.S.A. společnosti Marius Pedersen, A.V.E. a podnik hlavního města Pražské služby. Firmy v posledním hospodářském roce vykázaly celkový obrat přes deset miliard korun a zaměstnávaly více než 6000 lidí. Starají se však především o komunální odpad, tržby za likvidaci nebezpečných odpadů tak tvořily jen pět až 14 procent obratu jednotlivých podniků.

Velké odpadové firmy mají obvykle své pobočky v regionech, kde působí vedle řady místních společností. Například síť podniků, které se zabývají nakládáním s nebezpečnými odpady v Jihočeském kraji, je podle Jiřího Soukupa z krajského úřadu stabilní. Krize se zde ještě zcela neprojevila. "Zatím dojíždějí zakázky z předchozích období. Odhadem za dva až tři měsíce ale mohou být změny kvůli poklesu výroby znát," řekl ČTK Václav Augustin z táborské firmy Rumpold.

Na jihu Moravy se likvidací nebezpečného odpadu zabývá mezi jinými firma Megawaste. Podle jejího obchodního ředitele Libora Střechy zájem o podobné služby neustále roste. "Osvěta je stále větší, navíc řada podnikatelů musí splňovat nejrůznější audity a certifikáty kvalit," řekl Střecha. Zvyšuje se však také konkurence na trhu. Megawaste podniká i v jiných regionech, na jihu Moravy je ale podle Střechy koncentrace firem jedna z největších v zemi.

Působení v oboru je nicméně výnosné především pro obchodníky s odpady, myslí si ekolog uherskohradišťské společnosti RES-UH Milan Paluřík. "Pokud neděláte překupníka, ale zpracovatele, a pokud neberete odpady vyloženě od uživatelů, řekl bych, že je to tak na uživení," uvedl.

Nebezpečné odpady nevznikají jen při současné výrobě, některé firmy likvidují i pozůstatky dřívější průmyslové produkce jako například v neratovické Spolaně. V Moravskoslezském kraji získalo třímiliardovou zakázku na vyčištění takzvaných ostravských lagun, které obsahují odpady z bývalé chemičky Ostramo, sdružení firem Čistá Ostrava. Vytěžené ropné kaly však kupují polské cementárny a teplárny, v Česku zatím palivová směs odběratele nemá.

Podle ředitele společnosti Marius Pedersen patří mezi největší současné původce nebezpečných látek firmy z automobilového průmyslu a hutnictví. Nejčastěji jde o odpady kontaminované oleji a ropnými látkami nebo zeminy s obsahem těžkých kovů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů