Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dusík: Obamova administrativa se aktivně zapojí do jednání o klimatu

Dusík: Obamova administrativa se aktivně zapojí do jednání o klimatu

„Zaznamenal jsem jednoznačnou změnu postoje USA k vyjednáváním o nové klimatické dohodě. Tým prezidenta Baracka Obamy si zřetelně uvědomuje důležitost klimatického summitu OSN, který proběhne v prosinci v Kodani,“ konstatoval I. náměstek ministra životního prostředí a zvláštní vyslanec českého předsednictví pro klima Jan Dusík po včerejším jednání s poradkyní prezidenta USA pro klima a energetiku Carol Browner v Bílém domě.

„Carol Browner si  je vědoma naléhavosti jednání a významu postoje USA. Její tým je odhodlán aktivně spolupracovat na přípravě summitu v Kodani,“ dodává Jan Dusík. „Je zřejmé, že to má nějaké vnitrostátní konsekvence uvnitř USA. První kroky má už ale Obamova administrativa za sebou,“ konstatoval Dusík s tím, že již byla jmenována právě Carol Browner jako poradkyně prezidenta pro klima a energetiku a koordinátorka klimatických aktivit nové americké vlády. Ministryně zahraničí Hillary Clinton již také jmenovala zvláštního vyslance americké administrativy pro klima Todda Sterna a prezident Obama učinil první kroky k umožnění přísné státní legislativy, regulující emise z automobilů.

„Americká vláda se snaží zcela správně propojit aktivity na ochranu klimatu s akcemi proti ekonomické recesi,“ říká Jan Dusík. Podle Carol Browner zvažuje prezident USA Barack Obama také cestu do Evropy kvůli jednání o klimatu. V přípravě je také další jednání mezi EU a USA na tzv. „trojkové“  úrovni, kdy bude EU reprezentovat Česká republika, nadcházející švédské předsednictví a Evropská komise.

Dusík pozval Carol Browner jako zvláštního hosta na neformální zasedání Rady EU pro životní prostředí, která se koná v polovině dubna v Praze.

Jan Dusík se včera sešel i s vysokými představiteli americké federální Agentury pro životní prostředí (EPA). „Je tu velká vůle ke spolupráci,“ konstatoval po jednání Jan Dusík. „EPA se bude aktivně snažit propojit uhlíkový trh na národní úrovni i mezinárodně. To je zásadní pro budoucí financování opatření na ochranu klimatu i ochranu lidí před důsledky klimatické změny,“ konstatoval Dusík.

Dusíkova návštěva USA pokračuje dnes mimo jiné jednáním s americkým ministrem energetiky Stephenem Chu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů